Sosurile sunt puternic reprezentate în bucătăria românească, tocănițele de tot felul fiind la mare preț. Fie că este vorba de sosurile pentru carne, de cele pentru legume sau de sosurile pentru diversele produse dulci, modalitatea de preparaea face diferența între un sos sănătos și unul adevărată bombă pentru sănătatea organismului.
Sosurile pe care le preparăm pentru diferite mâncăruri au mai multe metode de a fi îngroşate, de a fi aduse la textura dorită.
Marele secret pentru o mâncare sănătoasă: Care tip de ulei e mai bun
Fructoza, mult mai sănătoasă decât zahărul ”de masă” / STUDIU
Cele mai utilizate moduri de îngroşare a sosurilor, în bucătăria românească, sunt prin folosirea făinii de grâu şi, mai rar, prin folosirea amidonului de porumb.
Dintre cele două variante, cea mai sănătoasă este cea a folosirii amidonului de porumb, afirmă nutriţionistul Dan Merişca.
Transpiri excesiv? Vezi ce boală GRAVĂ ai putea avea
La ce VÂRSTĂ ar trebui să te căsătorești în funcție de zodie
Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT
Cu toate acestea, nutriţionistul susţine că pentru sosuri cea mai bună variantă ar fi cea a reducţiei, caz în care acea îngroşare a sosului se realizează prin scăderea volumului.
“Eu spun din start că ambele ar trebui evitate. Cel mai bine este să îngroşăm sosurile prin metoda reducţiei, adică fierberea sosului până se scade la consistenţa dorită. Rântaşul cu făină este nesănătos. În plus predispune la îngrăşare şi aspect de îmbătrânire precoce dacă se foloseşte un timp îndelungat – ani de zile.
De ce sticlele de BERE au culori DIFERITE
Știi ce este A DOUA adolescență și LA CE VÂRSTĂ se manifestă
Care este PRIMUL SEMN de Alzheimer la o persoană tânără / STUDIU
Amidonul de porumb ar fi mai indicat pentru că nu conţine gluten. Se combină bine cu apa şi nu îngraşă mai mult decât făina. 100 de grame conţin 340 calorii. Eficienţa este dublă o lingură de amidon este echivalentă cu două de făină. Acesta oferă un aspect cremos omogen şi are efect instant”, spune nutriţionistul Dan Merişca.
Acesta susţine că problema apare la servirea sosului, deoarece amidonul devine gelatinos iar în mâncarea reîncălzită îşi pierde din proprietăţi.
Cum poți recunoaşte ochelarii de soare CONTRAFĂCUȚI
Efectele minune ale vaniliei: Medicament pentru mai multe boli
Ceaiurile INDICATE pe timp de caniculă
Gustul sosurilor îngroşate cu făină este net superior, din acest motiv mulţi îl preferă chiar dacă există riscul mare de îngrăşare”, mai susţine nutriţionistul .
Comentarii: