REVIEW

Femeile care au ”încălcat” regulile timpului lor: De la prima femeie ministru la prima avocată din Europa – Cum au schimbat ele lumea

abc30.com

Sărbătorim ziua femeii scoțând în evidență câteva din femeile românce care au sfidat regulile din vremea lor, ieșind în afara tiparului și provocând societatea prin înclinațiile și ambițiile lor.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a facut istorie in medicina. A fost prima femeie neurochirurg din Romania si de fapt una dintre primele din lume.

unitischimbam.ro

S-a nascut la Falticeni in aprilie 1920 si, sustinuta de mama sa, a aplicat la facultatea de medicina in 1939. Cativa ani mai tarziu, in toamna anului 1943, a devenit stagiara la Spitalul Nr. 9 in Bucuresti. Era 1944 cand, in timpul primului bombardament din Bucuresti, a efectuat o interventie chirurgicala de urgenta pe creier cu succes la un baiat ranit. A fost neurochirurg timp de 47 de ani la Spitalul Nr. 9, facand parte din prima echipa neurologica din Romania, care a contribuit la dezvoltarea acestei parti a medicinei in tara.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a murit la Bucuresti in martie 2008.

CITEȘTE ȘI: Riscul la care se expun femeile: De ce au nevoie să doarmă mai mult decât bărbații

Florica Bagdasar

Florica Bagdasar a fost medic, dar a fost si prima femeie ministru din Romania. Ea a condus Ministerul Sanatatii intre 1946 si 1948.

anonimus.ro

Florica Bagdasar s-a nascut intr-o familie macedo-romana, in Bitolia / Monastir din Macedonia. A urmat scoala in Romania si a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1925. Dupa ce a lucrat in continuare, a primit diploma de medic in medicina si chirurgie si dreptul la practica.

S-a specializat in psihiatrie, iar munca ei a fost in domeniul asistentei neuro-psihiatrice si educationale pentru copii. A contribuit la prima carte de ortografie locala si la un manual de matematica si la infiintarea Institutului de igiena mintala din Bucuresti.

Ea a devenit ministru dupa moartea sotului ei, care ocupa acelasi post. Marile provocari ale mandatului ei au fost epidemiile de tifos in Moldova si cea a malariei in Dobrogea.

Sarmiza Bilcescu

Sarmiza Bilcescu a fost inca o femeie care a „incalcat” regulile timpului ei. Nascuta in 1867, a urmat facultatea de drept din Paris si a fost prima femeie europeana care a obtinut o licenta si un doctorat. in drept de la Universitatea din Paris. Mai mult decat atat, a fost si prima femeie avocata din Europa, dupa ce a fost admisa la asociatia baroului din judetul Ilfov in 1891. Cu toate acestea, ea nu a practicat niciodata si urmatoarea femeie care a solicitat un barou romanesc (care s-a intamplat sa fie acelasi barou din judetul Ilfov ) nu a fost acceptat.

adevarul.ro

Cu toate acestea, Bilcescu a ramas activ in cercurile feministe si a fost printre membrii fondatori ai Societatii Domnisoarelor Romane (Societatea Tinerelor Doamne din Romania), care incerca sa lupte pentru un nivel mai inalt de educatie in randul femeilor.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii au descoperit: Cum sunt avantajate femeile care au fundul mare – Are de a face cu creierul lor

Elisa Leonida Zamfirescu

O alta romanca care a facut istorie este Elisa Leonida Zamfirescu, una dintre primele inginere din lume. Dar lucrurile nu au fost usoare pentru ea. De exemplu, ea a vrut sa studieze la Scoala de Poduri si Drumuri din Bucuresti dupa absolvirea liceului, dar a fost respinsa din cauza ca era femeie. Astfel a plecat sa studieze in Germania si a absolvit in 1912 o diploma in inginerie.

adevarul.ro

Intoarsa in Romania, a lucrat la Institutul Geologic din Romania, dar, in timpul primului razboi mondial, s-a alaturat Crucii Rosii si a condus un spital in Marasesti. S-a intors la Bucuresti dupa razboi, unde a condus mai multe laboratoare de geologie si a participat la diverse studii de teren, inclusiv unele care au identificat resurse noi de carbune, sist, gaz natural, crom, bauxita si cupru. De asemenea, a pledat pentru dezarmarea internationala.

Comentarii: