Ficatul, cel mai mare organ din corpul uman îndeplinește cele mai multe funcții în organism, peste 500. Cu ajutorul lui are loc procesarea a ceea ce mănânci, bei, el metabolizează glucidele, lipidele, secreția bilei.
Pentru sănătatea organismului uman este esențial ca ficatul să funcționeze corespunzător. Află ce poți face pentru a-l menține sănătos cât mai mult timp, potrivit doctorulzilei.ro.
Stilul de viață haotic, sedentarismul, mâncatul haotic, consumul de alcool și fumatul dăunează grav ficatului.
Este știut faptul că alcoolul distruge celulele hepatice și există riscul crescut de ciroză alcoolică.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani dezvăluie: Alimentul care reduce riscul de cancer la ficat
Obezitatea dăunează grav ficatului. De aceea, trebuie să faci sport, să mănânci echilibrat, fără grăsimi și fast-food și să nu fii sedentar.
Bea zilnic cel puțin 2 litri pe apă. Nu uita: atunci când ești deshidratat toxinele se adună în corp și nu sunt eliminate.
Inclusiv cele pentru hepatită. Pentru hepatita B există vaccin, pe care este bine să îl faci.
Este un fruct care conține antioxidanți ce au rolul de a proteja în mod natural ficatul. Efectele protectoare ale grapefruitului sunt cunoscute în două moduri – prin reducerea inflamației și protejarea celulelor. Un pahar cu suc proaspăt de grapefruit ajută la eliberarea enzimelor detoxifiante şi ajută la spălarea toxinelor carcinogene. În plus, sunt și studii care arată că antioxidanții din acest fruct pot să reducă dezvoltarea fibrozei hepatice.
CITEȘTE ȘI: Verdeţurile, vitale pentru sănătate. Plantele care curăţi ficatul şi reduc nivelul colesterolului
Sunt studii care susțin că afinele au rolul de a proteja ficatul de toxine.
Conțin resveratrol care aduce o mulțime de beneficii ficatului, inclusiv ajută la scăderea inflamației, dar reușesc și să prevină creșterea nivelului antioxidant.
Mai exact, sucul de sfeclă de zahăr protejează ficatul de daune și inflamații oxidative, toate crescând în același timp enzimele naturale de detoxifiere.
Acest fruct ajută organismul să producă glutationul, un compus necesar pentru curăţarea ficatului de toxinele periculoase.
Fiind bogate în pectină, merele conţin constituenţi necesari pentru curăţarea organismului şi eliberarea toxinelor.