Pasteurizarea pentru iarnă se face ca produsele să țină mai mult timp. În timpul acestui proces, borcanele sunt încălzite la o temperatură ridicată.
Acest lucru se face de obicei într-o oală, al cărei fund este acoperit cu o cârpă. Apoi se umple cu apă până la 3/4 din înălțimea borcanelor și se fierb circa 30 de minute. Este foarte important ca borcanele să nu fie complet în apă și să nu atingă pereții vasului.
CITEȘTE ȘI: Cum cureți borcanele pentru murături pentru a le folosi în siguranță
Pe vremuri, bunicile noastre nu prea aveau de ales, dar astăzi avem electrocasnice în bucătărie cu care putem pasteuriza cu succes borcanele. Pasteurizarea uscată a alimentelor pentru iarnă este mult mai convenabilă.
În acest scop, puteți folosi un cuptor care atinge cu ușurință temperatura necesară distrugerii microorganismelor din borcane. Există o singură condiție – nu trebuie să puneți folie și elastice pe borcan.
Pregătiți o tavă, tapetați-o cu un prosop de bucătărie, astfel încât borcanele să nu stea direct pe ea. Apoi încălziți cuptorul la 120 de grade. Dacă puneți mâncare caldă în borcane, puneți-le la cuptorul preîncălzit. Dacă sunt deja reci, puneți-le în acesta cât se încălzește. Acest lucru previne spargerea borcanelor.
CITEȘTE ȘI: Secretul murăturilor perfecte: Ingredientul care trebuie introdus în borcan
Borcanele se țin la cuptor 30 de minute. Apoi nu se scot imediat, se deschide doar ușa pentru a le lăsa să se răcească timp de o oră, după care se pot depozita.