Urina are în general culoarea galben deschis, dar dacă suferi de o afecțiune sau nu ai o dietă corespunzătoare, poate avea și alte nuanțe. Hai să vedem cauzele pentru care își schimbă culoarea și ce e de făcut.
Culoarea normală a urinei variază de la galben pal la chihlimbar intens – rezultatul unui pigment numit urocrom și în funcție de cât de diluată sau concentrată este urina.
Urocromul este un produs rezidual al descompunerii hemoglobinei. Hemoglobina este proteina prezentă în celulele roșii din sânge, care permite oxigenului să circule în corp. Celulele roșii din sânge sunt reînnoite în fiecare zi, astfel încât organismul trebuie să descompună celulele vechi. Urocromul rezultat din acest proces ajunge în urină, dându-i o culoare galbenă, potrivit doc.ro.
Urina galben strălucitor nu indică neapărat probleme de sănătate periculoase, dar este important să urmărești cu atenție culoarea, pentru a preveni eventualele afecțiuni.
Pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla, fructele de pădure și fasolea se numără printre alimentele cele mai susceptibile să afecteze culoarea. Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu rețetă dau urinei anumite nuanțe intense, cum ar fi roșu, galben sau albastru verzui.
Culoarea urinei variază în funcție de câtă apă bei. Lichidele diluează pigmenții galbeni din urină, astfel încât cu cât bei mai multe, cu atât urina arată mai clară. Când bei mai puține, culoarea devine mai concentrată. Deshidratarea severă poate produce urinei culoarea chihlimbarului.
CITEȘTE ȘI: Când urinarea des semnalează o problemă de sănătate: Specific pentru femei și bărbați
Dar urina poate căpăta și culori care nu sunt normale, inclusiv roșu, albastru, verde, maro închis și alb tulbure. O culoare neobișnuită a urinei poate fi uneori un semn de boală. De exemplu, urina de culoare roșie până la maro este o caracteristică de identificare a porfiriei, o tulburare rară, moștenită a celulelor roșii din sânge.
Urina decolorată este adesea cauzată de medicamente, anumite alimente sau coloranți alimentari. În unele cazuri, totuși, modificările culorii urinei pot fi cauzate de probleme specifice de sănătate.
Categoriile de culori pe care le vom analiza sunt aproximative, pentru că ceea ce ție ți se pare roșu s-ar putea să arate ca portocaliu pentru altcineva.
În ciuda aspectului, urina roșie nu este neapărat un semn grav. Urina roșie sau roz poate fi cauzată de:
Urina portocalie poate rezulta din:
Urina albastră sau verde poate fi cauzată de:
Urina maro poate rezulta din:
Infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi pot face ca urina să pară tulbure.
Schimbarea culorii urinei care nu este rezultatul alimentelor sau medicamentelor ar putea fi cauzată de o afecțiune. Factorii care cresc riscul de afecțiuni medicale care pot afecta culoarea urinei includ:
CITEȘTE ȘI: Importanţa analizelor de urină: Cât de des trebuie făcute şi ce indică
Solicită imediat asistență medicală dacă observi:
Multe dintre modificările culorii urinei sunt temporare sau reversibile în urma unei modificări a dietei sau a medicamentelor. Majoritatea schimbărilor sunt inofensive.
Cere asistență medicală ori de câte ori deshidratarea este cauzată de boală sau dacă persoana afectată nu este în măsură să bea lichide. Acest lucru este deosebit de important dacă nu există o explicație pentru deshidratare. Deshidratarea poate fi periculoasă pentru oricine, dar mai ales pentru copiii mici sau adulții mai în vârstă.
Unele afecțiuni care schimbă culoarea urinei sunt rare, dar grave. O tumoare la nivelul tractului urinar este un exemplu de cauză rară care necesită un diagnostic urgent.
Consultarea unui medic este de asemenea importantă dacă orice modificări durează mai mult de 2 sau 3 zile sau însoțesc alte simptome care te îngrijorează.