Atenție la aceste 5 tipuri de dureri corporale care ar putea indica un nivel ridicat de zahăr în sânge.
Unele tipuri de durere ar putea semnala un nivel ridicat al glicemiei
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește diabetul ca fiind o afecțiune cronică de sănătate care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Insulina este hormonul care ajută la controlul și reglarea zahărului din sânge în organism, adaugă agenția mondială de sănătate.
În prezent, se spune că diabetul este a noua cauză principală de deces, fiind responsabil pentru aproximativ 1,5 milioane de decese la nivel mondial.
Există două tipuri de diabet, și anume tipul 1 și tipul 2.
În timp ce diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care pancreasul dumneavoastră produce puțină sau deloc insulină, diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul dumneavoastră procesează și reglează zahărul/glucoza din sânge. În cazul diabetului de tip 2, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie rezistă la insulină. Acest lucru face ca nivelul de zahăr din sânge să crească la niveluri periculoase, ceea ce duce la senzații dureroase în organism.
Dureri nervoase asociate cu un nivel ridicat de zahăr în sânge
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca neuropatie diabetică, numită și neuropatie periferică, care deteriorează nervii care trimit semnale de la mâini și picioare.
Potrivit Diabetes.co.uk, „durerea nervoasă diabetică apare cel mai frecvent atunci când o persoană cu diabet zaharat are perioade prelungite de niveluri ridicate de zahăr din sânge”.
„Se crede că nivelul ridicat al glicemiei afectează nervii prin deteriorarea vaselor de sânge care îi alimentează”, adaugă aceștia.
Tipuri de dureri corporale de care trebuie să te ferești
Neuropatia diabetică poate duce la senzații dureroase și neplăcute în corp. Ar putea duce la amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini, picioarelor, mâinilor și picioarelor.
Diabetes.co.uk enumeră tipul de durere pe care o poate resimți cineva dacă suferă de o glicemie ridicată constantă:
- Senzații de înțepături sau furnicături
- O senzație de arsură
- Dureri ascuțite, înțepătoare sau înțepătoare în regiunile periferice sau la extremități, cum ar fi picioarele și picioarele, mâinile și brațele.
Cei care suferă de dureri nervoase diabetice pot întâmpina, de asemenea, dificultăți în desfășurarea activităților zilnice, inclusiv „mersul pe jos, exercițiile fizice sau lucrul cu mâinile”, precizează organismul de sănătate.
Alte simptome ale diabetului de tip 2 – glicemia ridicată
Există o gamă largă de simptome asociate cu diabetul de tip 2. Unele dintre acestea includ:
- Setea crescută, gură uscată
- Urinare frecventă
- Oboseală și oboseală extremă
- Vedere încețoșată
- Pierdere în greutate neintenționată/neexplicată
- Infecții recurente, cum ar fi afte, infecții ale vezicii urinare (cistită) și infecții ale pielii
- Probleme gastrointestinale
- Modificări în ceea ce privește somnul și modul de alimentație
- Respirație cu miros de fructe
CITEȘTE ȘI: Atenție la starea de foame: Când reprezintă un simptom al diabetului
Modificări de făcut în stilul de viață
Obiceiurile tale de viață pot juca un rol important în menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.
A avea o dietă sănătoasă, a limita anumite alimente, a fi activ fizic, toate acestea pot ajuta la menținerea unui nivel normal al glicemiei.
Alimentele cu indice glicemic (IG) ridicat (carbohidrați) trebuie evitate cu orice preț. Deoarece acestea pot fi descompuse rapid, ar putea duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Alimentele și băuturile zaharoase, pâinea albă, cartofii, orezul alb sunt toate nesănătoase pentru cei care sunt diabetici.
Comentarii: