Focaccia este un produs de panificație originar din Italia, cu rădăcini ce se întind până la începutul civilizației etrusce.
Această pâine plată, unsă cu ulei de măsline și presărată cu sare de mare, a fost un element fundamental al istoriei culinare a Italiei, înfășurând în istoria sa secole de tradiție și evoluție.
CITEȘTE ȘI: Câtă pâine poți consuma pe zi fără ca sănătatea să îți fie afectată – Exquis
Popularitatea focaccia s-a extins dincolo de granițele Italiei, devenind cunoscută și apreciată în bucătăriile din întreaga lume.
Astăzi, se pot găsi variații ale rețetei tradiționale de focaccia în multe culturi culinare din lume, de la versiuni cu brânză și ierburi în Franța, la variații cu mirodenii și legume în India.
Ingrediente:
Pentru emulsie:
Mod de preparare:
Pune într-un castron larg făina, uleiul, drojdia de bere și mierea. Frământă aluatul, adăugând constant apa în care ai dizolvat în prealabil sarea.
Continuă procesul de frământare timp de 10-15 minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer dotat cu cârlig pentru frământarea aluatului.
Acoperă castronul cu o folie alimentară și lasă aluatul la dospit, până când își dublează volumul. Recomandarea noastră este să introduci castronul în cuptorul oprit, cu lumina aprinsă, timp de o oră și jumătate.
Când aluatul s-a dublat ca volum, transferă-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de măsline. Întinde apoi cu vârful degetelor, creând un strat de aluat gros, formând gropițele de focaccia.
CITEȘTE ȘI: Piadina, preparat tradițional italian care înlocuiește pâinea – Exquis
Pregătește o emulsie din ulei, sare și apă, amestecând bine ingredientele cu un tel.
Toarnă emulsia peste aluatul de focaccia, repartizând emulsia cu o pensulă pe întreaga suprafață a aluatului.
Lasă aluatul la dospit într-un loc călduț timp de 45 de minute, apoi adaugă pe suprafață măsline verzi.
Dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau până când focaccia capătă o crustă aurie.