Bain marie este o metodă culinară de a topi și de a găti cu blândețe alimentele delicate, precum creme și glazuri, care nu trebuie supuse unui transfer brusc de căldură sau unor temperaturi prea înalte.
CITEȘTE ȘI: Deliciu pe masa de Revelion: Cum pregătești tortul de ciocolată cu nucă şi cremă mascarpone
În alte cuvinte, alimentele sunt preparate termic într-o baie de apă fierbinte.
Fiind înconjurate de apă și aburi fierbinți, fără contact direct, preparatele pretențioase precum cremele, sosurile și ciocolata își mențin umiditatea și căldura în mod uniform.
Procedeul bain marie previne riscul ca alimentele să se supraîncălzească, să se ardă sau să se coaguleze.
Bain marie este utilizat atât în bucătăriile profesionale, cât și acasă, dezvăluindu-și versatilitatea într-o serie de rețete care necesită un mediu de gătit atent și controlat.
Dincolo de domeniul culinar, metoda este des folosită și în laboratoare chimice, în producția săpunului, parfumurilor, lumânărilor și vopselei.
Utilitatea și eficiența unui bain-marie constau în capacitatea sa de a asigura o temperatură constantă și uniformă, care este mai mică decât punctul de fierbere al apei.
Pentru a face bain-marie nu ai nevoie decât de două recipiente rezistente termic care pot fi suprapuse. Pune oala sau bolul cu alimentele care urmează să fie gătite peste o altă oală cu apă care fierbe la foc mic.
CITEȘTE ȘI: Cel mai bun truc pentru a obține o bezea perfectă, crocantă la exterior și pufoasă la interior.
Aburul de la apa clocotită încălzește vasul superior, permițând ca alimentele să se gătească ușor și treptat. Temperatura rămâne relativ stabilă pe tot parcursul fierberii la bain marie.