Folosiți ecrane pentru a vă calma copilul? Studiul privind efectele de durată are câteva vești îngrijorătoare
Punerea unui ecran în fața unui copil este o metodă încercată și de încredere pentru a-i distrage și a-i face să stea liniștiți – și funcționează destul de bine și pentru adulți – dar ca tehnică de calmare constantă ar putea avea dezavantajele sale, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii au analizat modul în care dispozitivele digitale au fost folosite pentru a calma copiii supărați cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Studiul a implicat 422 de părinți și același număr de copii și a fost realizat între august 2018 și ianuarie 2020, înainte ca pandemia COVID-19 să bulverseze școlile și viața de familie.
Schimbare rapidă a stării de spirit
Ceea ce a descoperit echipa a fost că utilizarea sporită a dispozitivelor ca mecanisme de calmare a fost legată de o mai mare reactivitate emoțională sau de o mai mare dereglare la copii pe parcursul a mai multor luni: gândiți-vă la schimbări rapide între stări de spirit și la o impulsivitate sporită, de exemplu.
Asocierea a fost deosebit de puternică la băieții mici și la copiii care prezentau deja semne de hiperactivitate, impulsivitate și un temperament puternic. Se pare că aceste gadgeturi îi pot împiedica pe copii să își dezvolte propriile modalități de a-și regla emoțiile.
„Folosirea dispozitivelor mobile pentru a liniști un copil mic poate părea un instrument inofensiv și temporar pentru a reduce stresul din gospodărie, dar pot exista consecințe pe termen lung dacă aceasta este o strategie de liniștire obișnuită”, spune Jenny Radesky, medic pediatru specializat în dezvoltarea comportamentală de la Universitatea din Michigan.
„În special în copilăria timpurie, dispozitivele pot deplasa oportunitățile de dezvoltare a unor metode independente și alternative de autoreglare.”
Probleme pe termen lung
Desigur, după cum știe orice părinte sau îngrijitor, grupul de vârstă analizat în cadrul studiului include copii care sunt deosebit de predispuși la crize de furie, la emoții intense și la lupta împotriva lumii, ceea ce face ca opțiunea de a folosi o tabletă sau un telefon pentru a-i calma să fie cu atât mai atrăgătoare.
Și funcționează – dar ceea ce sugerează cercetătorii este că ușurarea pe termen scurt a unui copil supărat ar putea duce la probleme pe termen lung cu dezvoltarea lor emoțională. Alte modalități de a face față unor situații tensionate pot fi excluse.
Autorii studiului țin să sublinieze că utilizarea moderată a dispozitivelor poate fi utilă și nu poate fi eliminată cu ușurință, dar avertizează, în același timp, că nu ar trebui să fie folosită ca o modalitate principală sau frecventă de a încerca să îi calmeze pe copii.
Acesta este un subiect care nu este nou, iar în trecut, părinții au fost îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor prea mult timp la televizor sau jocuri video. Cu toate acestea, experiența modernă de consum de media este mult mai fragmentată, interactivă și accesibilă.
„Îngrijitorii pot experimenta o ușurare imediată în urma utilizării dispozitivelor dacă acestea reduc rapid și eficient comportamentele negative și provocatoare ale copiilor”, spune Radesky. „Acest lucru se simte recompensator atât pentru părinți, cât și pentru copii și îi poate motiva pe amândoi să mențină acest ciclu.”
Lipsa practicării folosirii strategiilor de adaptare la dificultăți
„Obiceiul de a folosi dispozitivele pentru a gestiona comportamentele dificile se consolidează în timp, pe măsură ce se consolidează și cererile media ale copiilor. Cu cât dispozitivele sunt folosite mai des, cu atât copiii – și părinții lor – au mai puțină practică pentru a folosi alte strategii de adaptare la dificultăți.”
Cercetătorii au prezentat alte opțiuni pentru a-i calma pe copii, inclusiv experiențe senzoriale (de la ascultarea muzicii la strivirea chitului în mâini și până la sărituri pe o trambulină) și numirea deliberată a emoțiilor pentru a-i ajuta să le înțeleagă.
Codificarea emoțiilor prin culori îi poate ajuta, de asemenea, pe copii să învețe, să își identifice și să își înțeleagă stările de spirit și să comunice cu ușurință ceea ce simt. Oferirea unor comportamente de înlocuire, inclusiv lovirea unei perne, în loc de lovirea unui frate sau a unui prieten, poate fi, de asemenea, de ajutor.
Ce faci până apare crizele de nervi
Aceste opțiuni pot fi discutate și explicate în timp ce copiii sunt calmi, sugerează cercetătorii, înainte de apariția oricăror crize de furie. Între timp, cronometrele de ecran și limitele stricte în jurul utilizării aplicațiilor ar putea fi, de asemenea, modalități de a menține controlul asupra utilizării dispozitivelor.
„Toate aceste soluții îi ajută pe copii să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să se simtă mai competenți în gestionarea sentimentelor lor”, spune Radesky.
„Este nevoie de repetiție din partea unui îngrijitor care trebuie, de asemenea, să încerce să rămână calm și să nu reacționeze exagerat la emoțiile copilului, dar ajută la construirea unor abilități de reglare a emoțiilor care durează o viață întreagă.”
Comentarii: