Fructele care mențin creierul în formă: Îl protejează de demență. Stilul de viață sănătos și dietele s-au dovedit a ajuta la menținerea creierului în formă, potrivit experților.
În plus față de activitatea fizică frecventă și socializare, nutriția este deosebit de importantă. Anumite alimente pot susține sănătatea creierului și, astfel, pot reduce riscul de demență.
Un studiu arată că merele și afinele pot ajuta la îmbunătățirea performanțelor mentale.
Potrivit studiilor, Flavonoidele se găsesc în anumite fructe, legume și alte alimente, printre care și ciocolata neagră, și au puternice proprietăți antioxidante. Cum sunt de folos organismului?
CITEȘTE ȘI: Fructul, consumat mai ales în perioada Crăciunului, care previne boli cronice și boli grave ale creierului
Fiind antioxidanți, acestea pot lupta contra acțiunii radicalilor liberi. Se crede că acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi joacă un rol în orice afecțiune, începând de la bolile cardiovasculare și până la cancer. Totodată, antioxidanții pot avea efecte pozitive asupra performanței mentale.
Un studiu realizat de Universitatea Columbia din New York a investigat relația cauzală dintre aceste substanțe din fructe și performanța mentală. În studiu au fost implicate aproximativ 3.600 de persoane sănătoase, cu vârsta de aproximativ 70 de ani.
Jumătate dintre participanții la studiu au consumat 500 de miligrame de fructe cu un conținut ridicat de flavonoide, în fiecare zi timp de trei ani, în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo fără aceste substanțe vegetale.
Probele au fost, de asemenea, folosite dintr-un subgrup de 1.400 de persoane chestionate pentru a vedea cât de sănătoasă a fost dieta lor și cât de mult au fost consumate ceaiul, fructele și legumele.
Spre deosebire de studiile anterioare, în care a fost calculat ulterior aportul de flaonoizi de către participanți, acest studiu a reușit să-l identifice cu exactitate. În plus, performanța mentală a participanților a fost măsurată folosind teste.
CITEȘTE ȘI: Fructul pe care să îl consumi, întotdeauna, după ce bei cafea
Rezultatele studiului arată că declinul performanței cognitive a fost mai mic de o treime dintre participanții care au urmat o dietă mai sănătoasă.
Acest lucru nu numai că a împiedicat declinul abilităților cognitive, dar și a îmbunătățit performanța memoriei. Cu toate acestea, aportul suplimentar nu a avut niciun efect asupra participanților care au mâncat în mod regulat mere și fructe de pădure.