Dulci și aromate, afinele îți protejează silueta și sănătatea. Afinele fac deliciul tuturor și pot fi folosite într-o varietate de rețete. Dar te-ai gândit că beneficiile pe care le obții pot fi diferite în funcție de proveniența fructelor? Atât aroma, cât și conținutul de vitamine pot varia considerabil și aceeași cantitate consumată de afine te poate face să te simți mai bine sau poate avea un efect neutru, dacă nu selectezi cu atenție sursa lor.
Poate că nu sunt un ingredient nou și ți se pare că ai putea să încerci alte variante exotice, însă conținutul de nutrienți al afinelor ar trebui să le transforme într-un ingredient central din rețetele tale.
Cum recunoști afinele sălbatice?
Când vrei să cumperi afine sălbatice trebuie să fii atentă la câteva lucruri. Mărimea este primul indiciu. Dacă afinele la care te uiți sunt mari, aproape cât o boabă de strugure, sunt afine de cultură. Afinele sălbatice sunt mai mici, aproximativ de mărimea unei stafide.
De asemenea, au o aromă foarte intensă, deci, dacă poți gusta înainte, îți vei da seama care sunt afinele pe care le cauți. Ca regulă generală nu vei găsi afine sălbatice la supermarket, alături de alte produse importate.
Care sunt avantajele afinelor sălbatice
Afinele sălbatice conțin o cantitate mai ridicată de antioxidanți decât cele tradiționale, de cultură.
CITEȘTE ȘI: Dieta cu afine, ideală în această perioadă: Te scapă de burtă și menține ficatul sănătos
Iată de ce ar trebui să le alegi de fiecare dată când ai ocazia:
1. Previn afecțiunile cardiovasculare
Consumul zilnic de afine îți protejează inima, stimulează circulația sângelui, reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor. De asemenea, elimină grăsimea din zona abdomenului, primul indiciu al unui risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Savurează 100g de afine în fiecare dimineață pe stomacul gol, urmate de un mic dejun sănătos după 30 de minute, recomandă eva.ro.
2. Reduc riscul apariției cancerului de colon
Compusul din afine numit pterostilben suprimă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul colonului. Specialiștii îți recomandă să consumi afinele în locul desertului, la cină, pentru a te bucura de protecția oferită de micuțele fructe toată noaptea, când digestia este mai lentă.
3. Te protejează de arsurile solare
Afinele au un rol important în sezonul estival. Dacă petreci multe ore în aer liber, mergi la plajă sau la piscină, o porție de afine te ajută să previi înroșirea pielii și arsurile solare. Aceste fructe creează un strat protector la suprafața pielii, previn deshidratarea și apariția prematură a ridurilor.
4. Stimulează memoria
Potrivit studiilor de specialitate, afinele de pădure sunt esențiale pentru prevenirea leziunilor neuronale și menținerea funcțiilor cognitive până la o vârstă înaintată. Consumă des afine și îți va fi mult mai ușor să te concentrezi sau să ții minte orice detaliu.
5. Elimină inflamațiile și acneea
Cremele și gelurile pe care le folosești nu fac față în lupta cu acneea? Ei bine, afinele vor deveni cel mai bun prieten al tău dacă ai probleme cu tenul. Rozaceea, eczemele, roșeața și leziunile acneice pot fi reduse și tratate în mod eficient prin consumul de afine. Problemele dermatologice nu pot fi tratate doar extern, ci este foarte important și ce alimente consumi în fiecare zi. Astfel, afinele vor acționa ca un medicament și vor reface treptat echilibrul pielii. Tenul va avea un aspect luminos, acneea se va vindeca mai repede, pielea va fi catifelată și nu va mai trebui să aplici foarte multe straturi de machiaj pentru a ascunde cicatricile.
CITEȘTE ȘI: Secretul unei vieți lungi: Alimentele care adaugă ani vieții tale
6. Previn hipertensiunea arterială
În urma studiilor realizate s-a constatat că persoanele care consumă zilnic minimum 100g de afine au un risc mult mai redus de hipertensiune. Afinele conțin antocianine, fibre și vitamina C, iar acest mix de nutrienți combate hipertensiunea și reduce inflamația. Specialiștii au concluzionat că persoanele care consumă frecvent afine au un nivel ridicat de oxid nitric, care are drept efect dilatarea și relaxarea pereților vaselor de sânge.
Deși este recomandat să încerci să consumi de fiecare dată afine de pădure, chiar și cele de cultură sunt preferabile în momentele în care te gândești la prăjituri sau chips-uri. Când nu este sezonul afinelor, le poți cumpăra înghețate, dar fii atentă la etichetă. Ocolește produsele care au și alte ingrediente, cum ar fi zahărul adăugat sau sosul de ciocolată. Cel mai bine este să iei afinele simple și să le combini chiar tu cu puțină ciocolată neagră, dacă ți-e poftă de ceva dulce.
Comentarii: