NUTRITIE SANATATE

Fructele care scad riscul de a face demență, îmbunătățesc memoria și scad colesterolul

medicalxpress.com

Adăugarea merișoarelor în alimentația dumneavoastră ar putea contribui la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cerebrale și la scăderea colesterolului „rău” – potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea East Anglia (Marea Britanie).

Un nou studiu evidențiază potențialul neuroprotector al merișoarelor. Echipa de cercetători a studiat beneficiile consumului echivalentului unei cești de merișoare pe zi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.

Aceștia speră că rezultatele lor ar putea avea implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența.

CITEȘTE ȘI: Importanţa sucului de merişoare: Te scapă de o problemă intimă

Prevenirea demenței

Cercetătorul principal, Dr. David Vauzour, de la Facultatea de Medicină Norwich a UEA, a declarat: „Se preconizează că demența va afecta aproximativ 152 de milioane de persoane până în 2050. Nu se cunoaște niciun leac, așa că este esențial să căutăm intervenții modificabile în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi dieta, care ar putea contribui la reducerea riscului și a poverii bolii.

„Studiile anterioare au arătat că un aport mai mare de flavonoide din alimentație este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență. Iar alimentele bogate în antociani și proantocianidine, care dau fructelor de pădure culoarea lor roșie, albastră sau purpurie, s-au dovedit a îmbunătăți cogniția.

Merișoarele – antioxidanți și antiinflamatorii

„Merișoarele sunt bogate în acești micronutrienți și au fost recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii.

„Am vrut să aflăm mai multe despre modul în care merișoarele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă.”

Echipa de cercetare a investigat impactul consumului de merișoare timp de 12 săptămâni asupra funcției cerebrale și a colesterolului în rândul a 60 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv.

Jumătate dintre participanți au consumat zilnic pulbere de merișoare liofilizate, echivalentă cu o cană sau 100 g de merișoare proaspete. Cealaltă jumătate a consumat un placebo.

Impactul asupra sănătății creierului

Studiul este unul dintre primele care examinează merișoarele și impactul lor pe termen lung asupra cogniției și sănătății creierului la om.

Rezultatele au arătat că consumul de merișoare a îmbunătățit semnificativ memoria participanților în ceea ce privește evenimentele de zi cu zi (memoria episodică vizuală), funcționarea neuronală și livrarea de sânge către creier (perfuzia cerebrală).

Dr. Vauzour a declarat: „Am constatat că participanții care au consumat pulbere de merișoare au prezentat performanțe semnificativ îmbunătățite ale memoriei episodice în combinație cu o circulație îmbunătățită a nutrienților esențiali, cum ar fi oxigenul și glucoza, către părți importante ale creierului care susțin cogniția – în special consolidarea și recuperarea memoriei.

CITEȘTE ȘI: Mai eficiente ca medicamentele: Fructele care previn cancerul

„Grupul care a consumat merișoare a prezentat, de asemenea, o scădere semnificativă a nivelului de colesterol LDL sau „rău”, despre care se știe că contribuie la ateroscleroză – îngroșarea sau întărirea arterelor cauzată de o acumulare de plăci în mucoasa interioară a unei artere. Acest lucru susține ideea că merișoarele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și pot contribui parțial la îmbunătățirea perfuziei cerebrale și a cogniției.

„Demonstrarea la om a faptului că suplimentarea cu merișoare roșii poate îmbunătăți performanța cognitivă și identificarea unora dintre mecanismele responsabile reprezintă un pas important pentru acest domeniu de cercetare.

„Constatările acestui studiu sunt foarte încurajatoare, mai ales dacă luăm în considerare faptul că o intervenție relativ scurtă de 12 săptămâni cu merișoare a fost capabilă să producă îmbunătățiri semnificative ale memoriei și ale funcției neuronale”, a adăugat el.

„Acest lucru stabilește o bază importantă pentru cercetările viitoare în domeniul merișoarelor și al sănătății neurologice.”

Comentarii: