NUTRITIE SANATATE

Fructele considerate ”detergent” pentru vasele de sânge: Le curăță și previn depunerile de colesterol

libertatea.ro

Coacăzele – roșii, galbene, roz ori negre – sunt fructe mici, dar cu beneficii mari pentru sănătate. Aceste bobițe acrișoare au foarte puține calorii și o cantitate semnificativă de vitamina C și antioxidanți esențiali pentru buna funcționare a organismului și prevenția multor boli cronice.

Coacăzele sunt considerate „detergent” pentru vasele de sânge, deoarece le curăță eficient și previne astfel depunerile de colesterol și boli grave de inimă. De asemenea, sunt întăritoare naturale ale sistemului imunitar, elimină constipația, ajută la slăbit, sunt de ajutor în cazul persoanelor cu ficat gras și conferă elasticitate și luminozitate pielii.

Aflăm în continuare ce valori nutriționale și ce beneficii au coacăzele pentru sănătate.

Potrivit USDA, o porție de 100 de grame de coacăze proaspete conține:

  • 60 de calorii
  • 0,2 grame grăsimi
  • 1 miligram sodiu
  • 15 grame carbohidrați
  • 4,5 grame fibre
  • 1,5 grame proteine

Coacăzele au un indice glicemic de 22, adică foarte scăzut, fiind indicate atât în curele de slăbire, cât și pacienților cu diabet.

Aceste fructe sunt excelente surse de vitamine și minerale esențiale. Printre acestea se numără: vitamina C, foarte importantă pentru imunitate, fier care previne anemia, calciu care menține sănătatea oaselor și a dinților, fosfor esențial pentru musculatură, potrivit csid.ro.

Totodată, coacăzele conțin antociani, antioxidanți puternici care previn acțiunea distructivă a radicalilor liberi la nivel celular.

CITEȘTE ȘI: ”Medicamentul” natural: Protejează vasele de sânge și reduce riscul de cancer pulmonar

Beneficiile consumului de coacăze

Datorită compușilor săi antiinflamatori, antioxidanți și antimicrobieni, coacăzele pot avea anumite beneficii pentru sănătate. Ele sunt considerate adjuvante în boli precum Alzheimer, gripa, glaucomul sau afecțiunile renale.

Iată ce efecte benefice ar putea avea consumul de coacăze:

Încetinește progresia glaucomului

Un studiu a arătat că antocianii din coacăze pot îmbunătăți circulația sângelui la nivelul ochilor, prevenind sau încetinind în evoluție glaucomul.

Reduce nivelul de colesterol

Coacăzele consumate frecvent pot menține sau regla nivelul de colesterol și alte grăsimi nocive din sânge, așa cum sunt trigliceridele.

Efect benefic asupra rinichilor

Sucul de coacăze ajută la alcalinizarea urinei, prevenind astfel apariția pietrelor la rinichi sau a altor afecțiuni renale.

Contribuie la menținerea sănătății și frumuseții pielii

Numeroșii antioxidanți din coacăze (flavonoide, antociani, resveratrol etc.) ajută la hrănirea în profunzime a pielii și protejarea acesteia de efectele nocive ale soarelui sau ale altor factori dăunători.

Regenerează ficatul

Consumul frecvent de coacăze poate avea efect benefic și asupra persoanelor care se confruntă cu boala de ficat gras. Acestea reduc nivelul de grăsimi din sânge și ușurează misiunea ficatului de a scăpa de toxine, ajutându-l totodată să se regenereze.

Coacăzele, bune în caz de constipație

Conținutul de fibre din coacăze ajută la reglarea tranzitului intestinal, combat constipația, dar au și efect prebiotic, susținând populațiile benefice de bacterii la nivelul colonului.

CITEȘTE ȘI: Stimulent pentru energie, memorie și putere de concentrare: Băuturile care scad riscul unui atac cerebral și mențin sănătatea creierului

Surse excelente de minerale benefice pentru inimă

Coacăzele conțin zinc, magneziu și fier, minerale cu deosebită importanță pentru reglarea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Bune pentru imunitate

Aceste fructe acrișoare abundă în vitamina C, extrem de importantă pentru susținerea sistemului imunitar în lupta cu virusurile și bacteriile. Sucul de coacăze sau fructele proaspete sunt recomandate în caz de gripă, răceală sau diverse infecții respiratorii. Totodată, pot ameliora simptomele astmului, deoarece dețin proprietăți antihistaminice.

Comentarii: