În cazul diabetului de tip 2, este foarte important să vă monitorizați dieta și să acordați atenție consumului de carbohidrați. Atunci când consumați carbohidrați, corpul dumneavoastră îi transformă în zahăr, ceea ce afectează în mod direct nivelul de zahăr din sânge.
Fructele sunt o modalitate excelentă de a vă simți sătul, satisfăcându-vă în același timp pofta de dulce. Acest lucru este declarat de Asociația Americană de Diabet și subliniază să socotiți fructele ca fiind carbohidrați în meniul dumneavoastră.
Cele mai bune alegeri sunt fructele proaspete, cele congelate sau conservele de fructe care nu au zaharuri adăugate. Citiți cu atenție eticheta și fiți conștienți că zahărul se ascunde și în spatele unor ingrediente precum: zahăr din trestie de zahăr, zahăr invertit, îndulcitor de porumb, dextran și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
CITEȘTE ȘI: Alimentele cu efect anti-diabet: Întârzie golirea stomacului după masă
Potrivit unui studiu din 2013, consumul de fructe întregi, mere, afine și struguri a fost asociat în mod semnificativ cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Fructele recomandate sunt:
O treime până la o jumătate de cană de suc de fructe conține aproximativ 15 grame de carbohidrați. Rezultatele cercetărilor privind sucul de fructe și diabetul sunt mixte. Potrivit unui studiu din 2013, un consum mai mare de suc de fructe a fost asociat în mod semnificativ cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
CITEȘTE ȘI: Leguma pe care diabeticii trebuie să o consume: Scade hiperglicemia și nivelul colesterolului
O altă analiză din 2017 a studiilor controlate randomizate a sugerat că un consum de suc de fructe 100 % nu a fost asociat cu un risc crescut de diabet. Sunt necesare mai multe cercetări.
Se recomandă consumul a 60 ml sau mai puțin de suc de fructe 100 la sută pe zi, dar fără adaos de zahăr.