NUTRITIE

Fructele prietenoase cu pierderea kilogramelor: Mențin senzația de sațietate și nivelul de zahăr din sânge

vientianebackpackershostel.com

Există ideea preconcepută potrivit căreia fructele sunt interzise în regimul de slăbit, întrucât conțin zahăr. Ei bine, unele fructe te pot ajuta chiar să slăbești, în ciuda conținutului de fructoză – iată despre ce fructe este vorba!

Dacă alegi fructele potrivite la dietă, nu numai că acestea nu îți vor sabota eforturile de eliminare a kilogramelor în plus, însă totodată te vor ajuta să slăbești.

De ce consumi fructe la dietă

Da, fructele conțin fructoză, dar fructoza nu este zahăr adăugat, tipul de zahăr pe care-l găsești în atât de multe alimente procesate. Fructele sunt, de asemenea, bogate în nutrienți de care organismul tău are nevoie: antioxidanți care luptă împotriva bolilor, vitamine esențiale și minerale necesare.

De altfel, dacă urmezi o dietă ketogenică, unele fructe sunt, de asemenea, mai indicate decât altele în acest plan, din cauza restricțiilor stricte în ceea ce privește numărul carbohidraților. De asemenea, pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deși este un mit că fructele nu sunt recomandate, acestea trebuie să-și monitorizeze aportul datorită numărului de carbohidrați, altfel riscă o creștere a zahărului din sânge.

Ce fructe să alegi dacă vrei să slăbești

1. Perele

Cu un conținut de fibre mai mare decât majoritatea fructelor, perele mențin senzația de sațietate și pot fi consumate pe post de gustare la dietă. Acestea mențin nivelul de zahăr din sânge și te ajută să slăbești, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Prunele, cele mai apreciate fructe ale toamnei: Cui pot face mai mult rău decât bine

2. Fructele de pădure

Fructele de pădure, în special, sunt adesea clasificate drept superalimente, deoarece nivelurile lor ridicate de vitamina C și vitamina E, care sunt antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cronice. Aceste fructe ajută organismul să topească depozitele de grăsimi. Totodată, ingredientele active din ele combat colesterolul mărit și rezistența la insulină.

Datorită gustului dulce, zmeura poate ajuta la satisfacerea poftei de zahăr. Acest fruct oferă fibre, precum și antioxidanți, care combat substanțele nocive numite radicali liberi din organism, au arătat cercetările. Potrivit specialiștilor, 1 cană de zmeură are 8 g de fibre.

3. Pepenele roșu

Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina C, minerale, licopen și apă. Un studiu a concluzionat că un consum de două căni de pepene roșu pe zi ar putea crește sațietatea și ar putea reduce greutatea, indicele de masă corporală și tensiunea arterială 1.

Prin urmare, sărac în calorii, însă bogat în conținutul de apă, pepenele este un aliat de preț în regimul de slăbire. O cană de cuburi de pepene nu conține mai mult de 100 de calorii, însă te va satura instantaneu, reducând apetitul pentru câteva ore. În plus, conținutul bogat în apa va hidrata organismul.

4. Grepfrutul

Grepfrutul este un fruct acidulat și suculent despre care se știe că ajută la pierderea în greutate. Este bogat în vitamina C și fibre alimentare. În plus, acest fruct ajută, de asemenea, la îmbunătățirea profilului lipidic, a tensiunii arteriale și la reducerea inflamației.

În plus, grepfrutul este un aliat în regimul de slăbire. O jumătate de grepfrut are 60 de calorii, însă este vorba despre calorii “goale”. Asta înseamnă că organismul consumă mai multe calorii în timp ce digeră acest fruct, decât primește. Naringina, ingredientul activ din grepfrut, poate stimula scăderea în greutate și poate reduce totodată nivelul de zahăr din sânge (glicemia).

5. Merele

Merele sunt bogate în beta-caroten, apă, fibre, vitamine și minerale. Consumul unui măr întreg a arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește pierderea de greutate. Antioxidanții din mere ajută la reducerea daunelor oxidative, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. De altfel, aceste fructe sunt renumite și pentru că sunt bogate în compuși anti-cancer, încât capacitatea lor de a restabili echilibrul microbian din intestin este adesea trecută cu vederea. Fibrele și polifenolii din coaja și pulpa merelor întregi sunt fermentate în colon unde alimentează creșterea bacteriilor sănătoase, ceea ce ajută la reducerea inflamației care contribuie la obezitate.

Bogate în fibre, merele suprimă apetitul, ținându-ți de foame mult timp. Un studiu mai vechi făcut de cercetătorii de origine braziliană a demonstrat că trei mere pe zi pot stimula eliminarea kilogramelor în plus. Avantajul merelor constă în faptul că pot fi mâncate oriunde, le poți lua cu tine în geantă și le poți consuma atunci când simți nevoia de o gustare rapidă care să îți potolească foamea.

CITEȘTE ȘI: Fructele care au grijă de creierul tău: Ajută la circulația sângelui

6. Rodia

Rodia conține substanțe nutritive împotriva obezității. Antocianinele, taninurile, polifenolii și flavonoidele (antioxidanții) din rodie pot ajuta la reducerea grăsimilor. Un studiu mai vechi arată că potențialul antioxidant al sucului de rodie este mai mare decât cel al vinului roșu sau al ceaiului verde.

Mai mult, rodia stimulează metabolismul datorită antioxidanților care se regăsesc în acest fruct în concentrație mare. Consumul de rodie la dieta ajută în controlul senzației de foame.

7. Banana

Bananele au căpătat o reputație proastă, fiind adesea evitate la dietă. Ei bine, acestea sunt bogate în fibre și te pot ajuta să îți ții foamea sub control. O banană nu conține mai mult de 105 calorii și este în mod deosebit recomandată după practicarea unor activități fizice intense.

Persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi keto, sunt adesea sfătuite să evite fructele precum bananele. În realitate, o parte din carbohidrații din banane sunt sub formă de fibre pectină și amidon rezistent.

Ambele pot ajuta de fapt la reglarea glicemiei, nu la creșterea acesteia, susțin specialiștii. Acest tip de amidon încetinește digestia, menținându-te sătul mai mult timp și, de asemenea, menține glicemia constantă.

8. Portocala

Și portocala determină organismul să consume mai multe calorii decât conține ea. Având în vedere că portocala conține calorii goale, este recomandată în timpul curelor de slăbire. De asemenea, portocalele sunt bogate în vitamina C, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, producerea colagenului și absorbția fierului. Sucul de portocală, însă, este complet interzis la dietă, întrucât are un aport caloric foarte mare, fiind bogat în zaharuri.

9. Kiwi

Conform cercetărilor, consumul unui kiwi în fiecare săptămână poate ajuta la scăderea trigliceridelor, la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la reducerea rezistenței la insulină. Fructul kiwi ajută, de asemenea, la reducerea dimensiunii celulelor adipoase. Fiind bogat în vitamina C, kiwi ajută la reducerea toxinelor din organism.

În plus, semințele de kiwi conțin fibre insolubile, care stimulează digestia și totodată mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Acest fruct poate fi folosit pe post de gustare între mese în timpul curelor de slăbire.

10. Avocado

Bogat în calorii, dar și în grăsimi bune, avocado este de multe ori evitat la dietă. Aproximativ 77% din caloriile unui avocado provin din grăsimi – cele bune. Acizii grași mononesaturați și polinesaturați din avocado susțin sănătatea inimii cresc nivelul de sațietate.

Un studiu publicat în aprilie 2019 în Nutrients a arătat că participanții supraponderali și obezi care au consumat avocado ca parte a unei mese nu s-au confruntat cu senzația de foame după șase ore, în comparație cu cei care au luat o masă cu conținut scăzut de grăsimi și bogată în carbohidrați 2.

Mai mult, avocado poate susține scăderea în greutate, în ciuda faptului că e un fruct cu densitate calorică mare – o jumătate de avocado conține 160 de calorii.

Fructele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și pot ajuta la pierderea în greutate. Majoritatea fructelor au un conținut scăzut de calorii, fiind în același timp bogate în nutrienți și fibre, ceea ce poate crește senzația de sațietate.

Totuși, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, nu este suficient doar să consumi fructe. Ar trebuie ca pe lângă o alimentație sănătoasă să faci și mișcare. Dacă în ciuda acestor recomandări nu reușești să ajungi la silueta dorită, consultă medicul.

Comentarii: