Fructul, absolut necesar, de consumat perioada aceasta: Ajută în lupta cu răcelile de toamnă. Acest fruct de sezon este extrem de benefic pentru consum în această perioadă a anului. Medicul rus Mikhail Ginzburg recomandă consumul a cel puțin 50 g de mure pe zi în această perioadă a anului.
„Oamenii de știință polonezi au raportat că murele – fructele, frunzele și chiar rădăcinile lor – conțin polifenoli, vitamine și minerale care au efecte antiinflamatoare și antioxidante”, relatează medicul.
Nutriționistul Mikhail Ginzburg împărtășește alte beneficii ale murelor. Potrivit acestuia, acestea conțin o serie de substanțe care le fac extrem de sănătoase. Cu toate acestea, dacă aveți anumite boli, ar trebui să le consumați cu prudență.
CITEȘTE ȘI: Fructul care conține o vitamină rară, necesară pentru intestine și ficat
„Murele sunt bune pentru sănătate deoarece conțin flavonoide care au un efect antiinflamator. De asemenea, au un efect analgezic și antipiretic. La fel ca zmeura, murele ajută în caz de răceală. Este bine să aveți acasă fructe de pădure congelate pentru a le putea consuma în timpul bolii”, recomandă medicul.
Valoarea nutritivă a murelor este de aproximativ 40 de kilocalorii la 100 de grame, spune medicul. Aceste cifre sunt cu aproximativ 20-30% mai mici decât în cazul merelor și, de asemenea, cu 20-30% mai mari decât în cazul legumelor (de exemplu, dovleacul). Cantitatea recomandată de fructe pe zi pentru un adult este de 50-100 de grame.
În unele cazuri, murele pot fi periculoase pentru sănătate, avertizează un nutriționist.
„Murele sunt dăunătoare pentru gastrita superficială și ulcerele peptice, mai ales în timpul unei exacerbări, deoarece în aceste cazuri pot provoca durere”, explică Ginzburg.
Potrivit medicului, fructele de mure arată foarte asemănător cu murele și nu sunt diferite de acestea din punct de vedere nutrițional. Diferențele pot fi doar în conținutul procentual de substanțe din fructe, dar nici acestea nu sunt foarte semnificative.
CITEȘTE ȘI: Trei fructe care sunt bune pentru colon: Sunt bogate în fibre și ajută digestia
Valoarea nutritivă uimitoare a murelor ajută, de asemenea, la susținerea sănătății creierului. Murele pot îmbunătăți funcția creierului (precum și alte tipuri de fructe de pădure). Conform unor date, consumul regulat de mure are cel mai mare efect asupra memoriei pe termen scurt.
Manganul, prezent în cantități mari în mure, este foarte important pentru buna funcționare a creierului. O parte semnificativă a manganului din organism este concentrată în sinapsele din creier. Manganul joacă un rol important în transmiterea sinaptică, iar deficitul său este asociat cu multe boli, inclusiv epilepsia. Din acest motiv, este foarte important să se asigure un aport adecvat de mangan.
„Există sugestii conform cărora murele și extractele lor pot proteja celulele creierului de degenerare. Acest lucru se datorează conținutului crescut de polifenoli din aceste fructe mici”, spune medicul, potrivit actualno.com.