Fructul care dăunează rinichilor și stomacului dacă este consumat des. Un fruct îndrăgit de tineri și bătrâni poate dăuna de fapt stomacului, rinichilor și ficatului dacă este consumat în exces. Dr. Mariat Mukhina, nutriționist rus, avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă căpșunile.
„Chiar și la sfârșitul primăverii, pe rafturile magazinelor pot fi găsite fructe de pădure de sezon delicioase, cum ar fi căpșunile. Majoritatea oamenilor includ imediat acest produs în dieta lor, deoarece sunt convinși că este sănătos și bogat în vitamine și minerale. Cu toate acestea, nu ar trebui să ajungă imediat la căpșuni și să le mănânce în fiecare zi”, explică Dr. Mariat Mukhina.
Potrivit specialistului, consumul de căpșuni provoacă cu ușurință alergii, mâncărimi, urticarie și chiar angioedem.
CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să mănânce căpșuni: Afecțiunile care sunt înrăutățite de aceste fructe
„În plus, semințele de căpșuni – boabe cu fibre pe suprafața lor – pot fi periculoase dacă aveți probleme cu tractul gastrointestinal”, adaugă nutriționistul. Acest lucru se datorează faptului că semințele irită membrana mucoasă și duc la exacerbarea ulcerelor gastrice și duodenale. Medicul adaugă că aceste semințe nu sunt deloc digerate și pot „zgâria” membrana mucoasă, explică Dr. Mukhina.
Expertul reamintește că utilizarea substanțelor chimice în cultivarea căpșunilor afectează, de asemenea, negativ sănătatea. Consumul excesiv de fructe care au fost tratate împotriva dăunătorilor cu mijloace agresive perturbă funcția ficatului și a rinichilor.
Pentru a evita consecințele neplăcute asupra sănătății, medicul sfătuiește să nu se consume mai mult de 200 g de căpșuni pe zi.
Consumate în sezon, căpșunile aduc numeroase beneficii organismului. Ele ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C conținută în ele ajută organismul să creeze o barieră protectoare puternică. Bioflavonoidele conținute în acest fruct ajută la o mai bună absorbție a vitaminei C. În plus, vitamina C joacă un rol important în reducerea inflamațiilor și în sinteza colagenului.
CITEȘTE ȘI: Fructul pe care să îl ții lângă patul tău dacă suferi de insomnie: Cum te ajută să adormi mai repede
Căpșunile protejează inima și vasele de sânge. Ele ajută la scăderea tensiunii arteriale și la normalizarea nivelului de colesterol. Vitamina C, potasiul și antocianinele conținute de căpșuni ajută la protejarea vaselor de sânge și le conferă o mai mare elasticitate.
Acest fruct delicios conține vitamina E și antioxidanți, ceea ce îl face bun pentru ochi, la fel ca afinele. Căpșunile au un efect pozitiv asupra depresiei. Acidul folic și vitamina B9 conținute în ele ajută la normalizarea activității sistemului nervos, potrivit actualno.com.