NUTRITIE SANATATE

Fructul cel mai bun pentru inimă pe timp de caniculă

Fructul cel mai bun pentru inimă pe timp de caniculă. Medicul rus Dr. Ekaterina Nesvit recomandă consumul zilnic al unui fruct delicios de vară, care, potrivit ei, este cel mai benefic pentru inimă în timpul căldurii. De asemenea, menține echilibrul de apă în organism, ceea ce este deosebit de important în vreme caldă.

Cel mai adesea, pepenele se consumă proaspăt, răcit, îndepărtând coaja necomestibilă și tăind pulpa în felii cubice sau sferice.

Aceasta este cea mai frecventă greșeală a persoanelor cu tensiune arterială ridicată în timpul verii

Proprietăți utile ale pepenelui

Pepenele este un produs hipocaloric, 100 de grame conțin doar 35 kcal. Fructul conține proteine, carbohidrați (zaharuri, amidon, fibre), acizi organici, vitamine și minerale. Apa și electroliții conținuți în pepene (potasiu, magneziu, sodiu) ajută la menținerea echilibrului lichidelor în organism. Compoziția chimică a acestui fruct depinde în mare măsură de solul și condițiile climatice de cultivare.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă! Băuturile care îți pot ucide inima pe caniculă

Medicul spune că într-o porție de 100 g de pepene există:

  • 18 mg de vitamina C (1/4-1/3 necesar zilnic) – Acesta este cel mai cunoscut antioxidant care previne îmbătrânirea celulelor, reduce inflamațiile din organism, susține absorbția fierului, participă la sinteza colagenului și întărește sistemul imunitar.
  • 82,0 mg de siliciu – aproximativ 270% din norma zilnică. Acesta ajută la întărirea pereților vaselor de sânge, susține structura țesutului cartilaginos, a ligamentelor și menține hidratarea pielii.
  • 19 mcg de acid folic. Susține sănătatea sistemelor nervos și reproducător.
  • 228 mg de potasiu. Ajută la reglarea tensiunii arteriale, participă la procesele impulsurilor nervoase, care afectează contracția musculară și activitatea inimii. Activează osteocalcina (o proteină care transportă calciul la oase). Stimulează producția de colagen, menține elasticitatea oaselor, reduce riscul de fracturi.
  • Pepenele mai conține magneziu, fier, calciu, fosfor, seleniu și vitamine B. Pulpa produsului conține antioxidanți: betacaroten (provitamina A), quercetină, zeaxantină, fitoină și luteină. Aceștia protejează organismul de radicalii liberi și mențin sănătatea ochilor.

Datorită cantității suficiente de fibre (0,8 g la 100 g), pepenele roșu ajută la normalizarea digestiei și previne constipația. În plus, datorită conținutului de carotenoizi, pigmenți organici naturali, produsul are un efect antitumoral și reduce riscul de apariție a cancerului pulmonar și de sân.

În plus față de pulpă, semințele de pepene sunt, de asemenea, folosite ca aliment. Acestea sunt bogate în beta-caroten, vitamina PP, acid folic. Ele sunt, de asemenea, un afrodisiac puternic și au un efect pozitiv asupra fertilității masculine. Semințele au un efect diuretic, antiinflamator, au un efect coleretic, îmbunătățesc starea ficatului și a rinichilor, ajută în tratamentul tusei și al bolilor respiratorii.

Recomandări pentru consumul de pepene

În ciuda conținutului său scăzut de calorii, pepenele conține o cantitate semnificativă de fructoză – în medie 3 g la 100 g de produs. Consumul său excesiv poate duce la degenerarea grasă a ficatului, deoarece intră direct în ficat pentru metabolizare, potrivit actualno.com.

„O persoană sănătoasă nu poate mânca mai mult de 200-300 g de pepene pe zi. Persoanele cu boli metabolice ar trebui să reducă această porție”, spune specialistul.

Notă: Dacă vă confruntați cu balonare după ce ați mâncat pepene roșu, este posibil să aveți o supraaglomerare bacteriană a intestinului subțire. În acest caz, este necesară consultarea unui specialist.

Este demn de remarcat faptul că pepenii pot fi otrăvitori. Otrăvirea este cauzată de nitrații care intră în fruct din sol în timpul cultivării. Cele mai periculoase în acest sens sunt fructele timpurii, iar cele foarte târzii au cea mai mare concentrație de nitrați. Păstrarea pepenilor duce la acumularea nitraților, așa că ar trebui să vă bucurați de ei în sezon.

CITEȘTE ȘI: Medic: Acesta este cel mai bun mic dejun pentru inimă și colesterol

Cea mai mare concentrație de nitrați este în zona coajei, așa că este mai bine să mâncați pulpa mai aproape de centrul fructului, unde este cel mai sigur.

Bolile de ficat pot provoca ulcere peptice, tulburări ale microbiomului, greață, balonare și creștere excesivă a microbilor intestinali. Pepenele conține un alergen – proteina profilină, iar din acest motiv consumul său poate provoca o alergie.

Comentarii: