Fructul cel mai înșelător pentru ficat: Noi toți îl consumăm. Fructele fac parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, dar unul dintre ele se dovedește a fi extrem de înșelător pentru ficat. Acest lucru este împărtășit de gastroenterologul Dr. Daria Utyumova.
Ea explică ce riscuri ascunse poate prezenta consumul de struguri pentru anumite categorii de persoane. Expertul comentează, de asemenea, beneficiile acestui fruct și regulile pentru consumul său.
„Principala amenințare este asociată cu nivelul ridicat de zahăr – 16 grame la 100 de grame de produs. Pentru cei care suferă de diabet sau boli hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatoza, acest lucru poate împovăra grav organismul. Chiar și o cantitate mică de struguri poate provoca vârfuri puternice ale nivelului de zahăr din sânge”, notează Dr. Utyumova.
În plus, nivelul ridicat de vitamina C din struguri poate provoca reacții alergice: cantități excesive pot provoca mâncărimi, erupții cutanate și chiar dificultăți de respirație. Fructul este periculos și pentru persoanele cu ulcer peptic, deoarece stimulează secreția de suc gastric, ceea ce poate provoca exacerbarea și creșterea durerii.
CITEȘTE ȘI: Fructele care mențin creierul în formă: Îl protejează de demență
Cele mai mari riscuri de la consumul de struguri sunt pentru:
„Pentru aceste grupuri de persoane, chiar și o cantitate mică de struguri poate avea un efect dăunător asupra bunăstării. Sfatul în acest caz: fie îi excludeți complet din alimentație, fie controlați cu atenție cantitatea de struguri pe care o consumați”, spune specialistul.
Pentru a obține beneficii maxime de la struguri, este important să respectați următoarele recomandări, potrivit medicului:
„Respectarea acestor sfaturi vă va permite să vă bucurați de proprietățile benefice ale strugurilor fără a vă afecta sănătatea. Principalul lucru este să vă ascultați corpul și să consultați un medic. Acest exemplu ne reamintește că o alimentație sănătoasă necesită nu numai cunoașterea beneficiilor produselor, ci și înțelegerea potențialelor riscuri ale acestora în fiecare caz în parte”, spune gastroenterologul.
Medicul adaugă că pentru majoritatea persoanelor care nu au probleme de sănătate, strugurii sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la reducerea probabilității de apariție a bolilor cardiovasculare.
Prezența sărurilor de fier în sucul de struguri are un impact important asupra activității vitale a organelor și sistemelor. Cu ajutorul lor, celulele roșii din sânge sunt formate în mod activ. În pulpa și coaja strugurilor există o mulțime de pectină, care are proprietăți antitoxice și ajută organismul să scape de elemente radioactive, metale grele și diverse toxine. Complexul de vitamine din struguri este format din vitamina C, caroten, vitamine din grupa B, P. Enzimele normalizează digestia și regenerarea țesuturilor.
Enzima lipază descompune grăsimile și ajută la digestia lor. Peroxidază, catecoloxidază, aldolază, esterază sunt de asemenea utile. Printre elementele importante ale sucului de struguri se numără taninurile, coloranții, substanțele aromatice și azotate, fitoncidele. Sucul proaspăt de struguri are un efect antiseptic, previne influența agenților patogeni ai diferitelor boli.
CITEȘTE ȘI: Fructul pe care să îl consumi, întotdeauna, după ce bei cafea
Proprietățile curative ale strugurilor permit utilizarea acestuia în tratamentul anemiei, al unor boli cardiovasculare. Fructele sunt folosite pentru a normaliza funcționarea tractului gastrointestinal, pentru a îmbunătăți sănătatea în nefrită acută și cronică, nefroză. Consumul de fructe și suc de struguri este o bună prevenire împotriva formării nisipului urinar și a pietrelor la rinichi.
Strugurii sunt recomandați pentru formele cronice de tuberculoză pulmonară. Planta are proprietăți curative pentru catarul faringelui și laringelui, gută și previne apariția multor boli. Acizii organici au un efect calmant, cresc activitatea pancreasului. În hipertensiune, strugurii acționează ca un agent hipotensiv, există o slăbire a impulsurilor cardiace și o scădere a pulsului. Sub influența acizilor organici, activitatea pancreasului crește.