Agrișa este un fruct miraculos. Se poate consuma la orice oră, fără nicio contraindicație și, de regulă, un singur fruct nu e de ajuns. Agrișele sunt fructe de pădure și consumul recomandat este de minim cantitatea pe care o poți ține într-un pumn.
Agrișe: Cel mai puternic antioxidant
Dacă măsurăm 100 g de agrișe proaspete, acestea reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina C. Oamenii de știință au demonstrat faptul că acest fruct este cel mai puternic antioxidant din lume.
Cu toții știm de ce vitamina C este atât de importantă. Ajută la îndepărtarea radicalilor liberi, întărește sistemul osos, sistemul imunitar, curață vasele de sânge și produce leucocite.
Acest fruct nu conține doar vitamina C, în el se găsesc și flavonoide, tanin și minerale. Agrișa ajută și la eliberarea de tuse, va scapă de durerile de gât și de alte probleme respiratorii, inclusiv astm și bronșită.
CITEȘTE ȘI: Minunea coacăzelor negre: Te ajută să slăbeşti, să ai un ten frumos şi previn îmbătrânirea
Agrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
Agrișe: substanțele active conținute
Substanțele active importante sunt: vitaminele A, B1, B2, B6, C și P, calciu, potasiu, sodiu, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, iod, acizi — mai ales acidul citric, dar și acidul malic sau tartric, pectine, potrivit site-ului nutrition-and-you.com. Agrișele au puține calorii, doar 70 în 150 de grame, dar sunt foarte bogate în fibre solubile. O porție de 100 de grame de agrișe furnizează aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.
Aceste fructe, fiind bogate în săruri minerale și în vitamine, au și o mare valoare medicinală. În practica naturistă, și nu numai acolo, se face cură de agrișe, ajungându-se să se consume, în curele de dezintoxicare, până la 1 kg de agrișe pe zi. Sunt folosite în medicina tradițională chineză de vreo 3000 de ani. În scop fitotereapeutic, se utilizează fructele.
Agrișe: Beneficii sănătate
Datorită potasiului din conținut, agrișele acționează asupra tensiunii arteriale, întăresc sănătatea sistemului nervos și susțin o circulație bună a sângelui, potrivit site-ului doctorulzilei.ro.
În practica medicinală curentă, agrișele sunt utilizate pentru calitățile lor laxative și depurative, datorate conținutului ridicat de fibre. Agrișele sunt recomandate și în curele de slăbire.
Agrișe: Afecțiuni cardiace
Au efecte, de asemenea, și în suferințele reumatice, în gută și în afecțiunile cardiace. Fiind bogate în flavonoizi și antocianidine, agrișele reduc colesterolul și sprijină sistemul cardiovascular.
Totodată, sunt un bun regulator al activității digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient.
Pot fi considerate un adevărat medicament pentru vezica biliară.
CITEȘTE ȘI: Fructele ideale în curele de slăbire: Previn şi efectele îmbătrânirii
Aceste fructe constituie o sursă bogată de vitamina C, conținând de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, fiind benefice pentru tratarea răcelilor și fiind, totodată, un tonic perfect pentru zilele în care ne simțim obosiți și lipsiți de energie.
Agrișe: Afecțiuni respiratorii
Agrișele pot trata cu succes afecțiunile respiratorii, iar nutrienții conținuți ajută la absorbția vitaminelor, mineralelor și proteinelor din hrana zilnică.
Tratează anemia, stimulează apetitul și sprijină procesul metabolic. Agrișele mențin rinichii sănătoși și previn infecțiile urinare și uterine, având proprietăți antibacteriene.
Sucul de agrișe este util pentru îmbunătățirea vederii, reduce riscul de cataractă sau hipermetropie, dar și al degenerării maculare. Agrișele sunt un remediu excelent împotriva afecțiunilor oculare.
Agrișe: Aparatul reproducător
Consumul acestor fructe aduce importante beneficii asupra fertilității feminine și protejării întregului aparat reproducător. Agrișele mai sunt utilizate în tratarea candidozei cronice și sunt indicate în tratarea infecțiilor bacteriene și parazitare.
Mențin pielea sănătoasă, prin nivelul ridicat de vitamina C, care contribuie la producția de colagen, iar antioxidanții din compoziție combat efectul radicalilor liberi.
Agrișe: Rol anti-aging
Agrișele au rol anti-aging. Pudra de agrișe ajută ca tratament facial în eliminarea coșurilor și a acneei, oferindu-ne un ten care radiază de sănătate. Acestea favorizează formarea globulelor roșii și o cură de agrișe se recomandă și pentru întărirea unghiilor și a dinților sensibili.
Datorită conținutului lor, foarte bogat in vitamine și săruri minerale, agrișele sunt recomandate în alimentația copiilor, fiind socotite fructele vacanțelor de vară petrecute la munte.
CITEȘTE ȘI: Afinele, în topul celor mai sănătoase fructe. Cum previn cancerul și elimină grăsimea de pe abdomen
Agrișe: Diabet
Din agrișe se prepară un ceai, ideal pentru a fi inclus în dieta persoanelor care suferă de diabet, pentru că ajută la normalizarea valorii glicemiei, stimulând secreția de insulină.
Agrișul este contraindicat în caz de alergii la fructele arbustului. Femeile însărcinate ar trebui să consume cu precauție agrișele, deoarece pot provoca probleme în sarcină.
Comentarii: