NUTRITIE SANATATE

Fructul pe care nu trebuie să-l ocolești vara aceasta: Scade colesterolul și combate constipația

Fructul pe care nu trebuie să-l ocolești vara aceasta: Scade colesterolul și combate constipația. Pepenele galben, suculent și aromat, nu este doar un desert delicios, ci și un adevărat depozit de nutrienți. Datorită compoziției sale, are un efect benefic asupra organismului, iar conținutul ridicat de fibre îl face un remediu eficient pentru constipație.

Fructul pe care nu trebuie să-l ocolești vara aceasta: Scade colesterolul și combate constipația – Pepene galben

Gastroenterologul și nutriționistul rus Dr. Rustem Sadikov a vorbit mai detaliat despre proprietățile fructului și influența sa asupra nivelului de colesterol.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu pepene galben: Cum să slăbești 5 kg în 5 zile

Pepenele galben conține vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, K, PP. În plus, conține o mulțime de potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor și sodiu, precum și aproximativ 1 g de fibre pe 100 g de produs.

Este important să rețineți că pepenele galben este un produs perisabil. De aceea, ar trebui să alegeți numai acei pepeni galbeni copți și să îi consumați rapid, să nu îi lăsați pentru depozitare pe termen lung.

Constipație

Un pepene galben copt are o aromă dulce plăcută. „Conținutul ridicat de fibre, textura moale și dulceața subtilă a pepenelui galben îl fac un remediu eficient pentru constipație. Fibrele, fără a fi digerate de organism, absorb apa, cresc volumul acesteia și stimulează motilitatea intestinală, favorizând eliberarea scaunului. De asemenea, el ajută astfel la îmbunătățirea absorbției nutrienților, la eliminarea deșeurilor și toxinelor și la reducerea nivelului de colesterol din sânge”, a comentat medicul.

Alte beneficii și dezavantaje ale pepenelui

Există însă și astfel de cazuri în care este mai bine să refuzăm pepenele:

  • în diabet, deoarece nivelul ridicat de zahăr din pepene poate influența negativ nivelul zahărului din sânge;
  • în ulcerul gastric, acidul din pepene poate irita mucoasa;
  • în bolile renale, pepenele conține mult potasiu;
  • cu intoleranță individuală, unele persoane pot fi alergice la pepene.

Pepenele galben este bun atât proaspăt, cât și gătit. Pepenele galben proaspăt păstrează mai multe vitamine și oligoelemente, dar pentru persoanele cu probleme digestive, este mai bine să îl consume procesat termic.

„Nu mâncați prea mult pepene galben odată. Acest lucru poate duce la balonare și diaree. Norma este de 300 până la 500 de grame pe zi”, avertizează medicul.

CITEȘTE ȘI: Alimentul ideal în timpul verii: De ce TREBUIE să mănânci regulat pepene galben

O porție mică de pepene galben care cântărește aproximativ 200 g conține:

  • 64 calorii
  • 16 g de carbohidrați
  • 1,4 g de fibre
  • 1 g de proteine
  • 0 g de grăsimi

Pepenele galben conține mulți nutrienți. Aceștia ajută la întărirea oaselor, la îmbunătățirea stării pielii și a sistemului imunitar. Acest fruct poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge, potrivit actualno.com.

Comentarii: