NUTRITIE SANATATE

Fructul pe care trebuie să îl consumi: Curăță sistemul limfatic

9vremparinti.ro

Fructul pe care trebuie să îl consumi: Curăță sistemul limfatic. Pepenele roșu este o sursă bună de antioxidanți și nutrienți. Pe lângă faptul că ajută la hidratare, acesta poate, de asemenea, să promoveze multe aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea inimii, și să prevină anumite afecțiuni.

Pepenele roșu este un fruct vechi, suculent și dulce, pe care mulți îl consideră deliciul perfect de potolire a setei în timpul căldurii de vară.

Cu pulpa de un roșu aprins și semințe mici încorporate, pepenele roșu este plin de nutrienți și antioxidanți, inclusiv vitaminele A și C.

Iată câteva dintre cele mai bune beneficii pentru sănătate ale pepenelui.

Vă ajută să rămâneți hidratat

Menținerea hidratării este importantă pentru ca organismul tău să funcționeze corect.

Reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a organelor, livrarea nutrienților către celule și vigilența sunt doar câteva dintre procesele corporale care se bazează pe o hidratare adecvată.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă vă poate ajuta să furnizați organismului apa de care are nevoie pentru a funcționa corect. Deoarece pepenele roșu este în mare parte apă, acesta poate fi o alegere bună pentru aportul zilnic de apă.

CITEȘTE ȘI: Fructul care reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Acest conținut de apă înseamnă, de asemenea, că acest pepene are o densitate calorică scăzută – cu alte cuvinte, foarte puține calorii pentru greutatea sa totală. Consumul de alimente hipocalorice, cum ar fi pepenele roșu, poate ajuta la gestionarea greutății, menținându-vă senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Plin de nutrienți și compuși vegetali benefici

Pepenele roșu conține o varietate de nutrienți, inclusiv potasiu, magneziu și vitaminele A și C. De asemenea, este relativ sărac în calorii.

Iată nutrienții din 1 cană (152 de grame) de pepene verde crud, tăiat cubulețe:

  • Calorii: 46
  • Carbohidrați: 11,5 11,5 grame
  • Fibre: 0,6 grame
  • Zahăr: 9,4 grame
  • Proteine: 0,9 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Vitamina A: 5% din valoarea zilnică (DV)
  • Vitamina C: 14% din VD
  • Potasiu: 4% din VD
  • Magneziu: 4% din VD

Pepenele este, de asemenea, o sursă bogată de citrulină, un aminoacid care poate îmbunătăți performanța la efort.

De asemenea, se mândrește cu antioxidanți, inclusiv vitamina C, carotenoizi, licopen și cucurbitacin E, toate acestea fiind bune pentru sănătate în pepenele roșu, precum și în alte surse alimentare.

Acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile care vă pot deteriora celulele dacă se acumulează în corpul dumneavoastră. În timp, aceste daune pot duce la afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Poate avea efecte anti-cancer

Mai mulți compuși vegetali găsiți în pepenele roșu, inclusiv licopenul și cucurbitacina E, pot avea posibile efecte anticancerigene.

Deși rezultatele studiilor sunt contradictorii, consumul de licopen poate fi asociat cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și colorectal.

Se crede că licopenul acționează prin scăderea nivelului sanguin al factorului de creștere asemănător insulinei (IGF), un hormon care promovează diviziunea celulară. În special, cancerul se formează atunci când diviziunea celulară devine incontrolabilă.

În plus, cucurbitacina E poate inhiba creșterea tumorilor prin promovarea procesului de distrugere și eliminare a celulelor canceroase din corpul dumneavoastră.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pe oameni.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Mai mulți nutrienți din pepenele roșu pot susține sănătatea inimii.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Factorii stilului de viață, inclusiv alimentele pe care le consumați, vă pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Cercetările arată că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, care sunt esențiale pentru sănătatea cardiovasculară.

Pepenele roșu conține, de asemenea, citrulină, un aminoacid care poate crește nivelul de oxid nitric din organism și poate ajuta vasele de sânge să se dilate pentru a reduce tensiunea arterială.

Alte vitamine și minerale din pepenele roșu includ magneziu, potasiu și vitaminele A, B6 și C – toate acestea sunt sănătoase și vă pot ajuta inima și sănătatea generală.

Acesta poate reduce inflamația și stresul oxidativ

Inflamația este un motor cheie al multor boli cronice.

Combinația de antioxidanți, licopen și vitamina C din pepenele roșu poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative.

Acest studiu pe animale a observat că pulberea de pepene roșu administrată șobolanilor ca supliment la o dietă junk a dezvoltat mai puțin stres oxidativ și niveluri mai scăzute ale markerului inflamator proteina C reactivă în comparație cu cei din grupul de control.

Ca antioxidant, licopenul poate întârzia, de asemenea, apariția și evoluția bolii Alzheimer. Dar sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

CITEȘTE ȘI: Pepenele galben: Pentru ce persoane este extrem de benefic acest fruct

Beneficii pentru oase și articulații

Oarecum legat de efectele sale asupra inflamației din organism, pepenele roșu poate fi benefic și pentru sănătatea oaselor și articulațiilor.

Fructul conține un pigment natural numit beta-criptoxantină, care vă poate proteja articulațiile de inflamații. Deși sunt limitate, cercetările arată chiar că, în timp, reducerea inflamației vă poate proteja de apariția unor afecțiuni precum osteoporoza sau artrita reumatoidă.

Sunt necesare mai multe cercetări.

Poate ajuta la prevenirea degenerării maculare

Licopenul, un compus al pepenelui, poate avea beneficii pentru ochii dumneavoastră.

Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) este o problemă oculară frecventă care poate provoca orbire la adulții în vârstă.

Rolul licopenului ca antioxidant și compus antiinflamator poate ajuta la prevenirea și inhibarea AMD, deși cercetările sunt limitate. Acest studiu, care a tratat celulele oculare cu licopen, a constatat că acesta a redus capacitatea markerilor inflamatori de a deteriora celulele.

Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări.

Poate ameliora durerile musculare

Citrulina, un aminoacid care se găsește în pepenele roșu, poate avea beneficii care includ îmbunătățirea performanțelor fizice și reducerea durerilor musculare.

O analiză a constatat că administrarea regulată de citrulină timp de cel puțin 7 zile îmbunătățește performanța aerobică prin creșterea producției de oxid nitric a organismului, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, astfel încât inima nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a pompa sânge prin corp.

Mai mult, unele dovezi sugerează că pepenele în sine – nu doar citrulina – vă poate ajuta organismul după un antrenament.

Poate susține sănătatea pielii

Vitaminele A și C conținute în pepenele roșu sunt importante pentru sănătatea pielii.

Vitamina C – atunci când este consumată sau aplicată local – ajută organismul să producă colagen, o proteină care menține pielea suplă și părul puternic.

Un aport mai mare de vitamina C din alimente sau suplimente vă poate reduce șansele de a dezvolta riduri și piele uscată.

Vitamina A este, de asemenea, importantă pentru o piele sănătoasă, deoarece ajută la crearea și repararea celulelor pielii.

Rețineți că sunt necesare studii suplimentare specifice pentru pepenele roșu.

Ajută digestia

Pepenele roșu conține multă apă și o cantitate mică de fibre, ambele fiind necesare pentru o digestie sănătoasă.

Fibrele vă ajută să vă mențineți intestinele regulate, în timp ce apa mișcă deșeurile mai eficient prin tractul digestiv, potrivit actualno.com.

Pepenele roșu este un fruct delicios, care stinge setea și de care mulți oameni se bucură în plină vară.

Are un conținut foarte ridicat de apă și furnizează nutrienți precum licopen, citrulină și vitaminele A și C.

Studiile arată că acest pepene roșu dulce poate chiar îmbunătăți sănătatea inimii, reduce durerile musculare și inflamațiile, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Comentarii: