Fructul, plin de vitamine și minerale, de care ai mare nevoie: Întărește imunitatea și scade colesterolul – Consumă-l zilnic. Gastroenterologul și nutriționistul Dr. Nuria Dianova recomandă consumul zilnic al unui fruct delicios în luna august datorită capacității sale de a avea un efect pozitiv asupra imunității, nivelului de colesterol și sănătății generale.
August este sezonul fructelor de afine, iar atunci sunt cele mai bune. Expertul a comentat și alte proprietăți utile ale fructului, printre care și capacitatea sa de a menține vederea în amurg.
Afinele ajută la bolile sistemului cardiovascular, luptă împotriva îmbătrânirii, întăresc pereții vaselor de sânge, protejează împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, spune medicul. Dar este importantă și capacitatea afinele de a menține vederea crepusculară (afectarea funcției vizuale în condiții de lipsă de lumină).
CITEȘTE ȘI: Afinele stimulează memoria și alungă ”ceața creierului”: E nevoie să îl adaugi peste acest aliment
Potrivit specialistului, doar efectul fructelor de pădure nu este suficient, iar consumul regulat de afine este cheia efectului corect asupra organismului în cazul afectării vederii.
Dr. Nuria Dianova sfătuiește să nu consumați mai mult de 250 g de afine pe zi. Pentru o mai bună absorbție, puteți mânca câteva nuci, brânză de vaci sau brânză împreună cu fructele.
Afinele conțin vitaminele A, C, E, K și un număr mare de minerale, inclusiv fier, calciu, zinc, folat, potasiu și magneziu. Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți. Cu un consum regulat de afine, puteți reduce nivelul colesterolului din sânge, normaliza tensiunea arterială, reduce riscul de apariție a diabetului și accelera procesul de regenerare celulară.
Este util să le consumați pentru infecțiile tractului urinar, deoarece au proprietăți antibiotice. Frunzele uscate și boabele de afine ajută la durerile din timpul menstruației, iar o mână de fructe de pădure combate oboseala și elimină hemoragiile oculare.
Fructele sunt eficiente în tratamentul varicelor și al hemoroizilor. Afinele reduc, de asemenea, riscul de cancer și de formare a tartrului. Se recomandă consumul fructelor proaspete, dar puteți face și gem, suc sau ceai din ele.
„Antocianinele din afine sunt antioxidanți puternici și au un efect antiinflamator și, de asemenea, ajută la protejarea celulelor de daune și la întărirea sistemului imunitar”, spune medicul, adăugând că vitamina C, din care afinele sunt bogate, susține sănătatea pielii, întărește vasele de sânge și încetinește procesul de îmbătrânire. Vitamina K este implicată în coagularea sângelui, menținerea sănătății oaselor și buna funcționare a sistemului cardiovascular.”
CITEȘTE ȘI: Afine – Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu glicemia când mănânci acest fruct
Sportivii ar trebui să acorde atenție afinele, deoarece fructul are un efect benefic asupra rezistenței și recuperării după antrenament datorită conținutului de antioxidanți și vitamine.
„Dar, în general, afinele pot fi recomandate ca un adaos la dieta oricui; beneficiile și proprietățile lor nutriționale sunt la îndemâna oricui”, subliniază expertul, potrivit actualno.com.