Pepenele rosu, cunoscut si ca pepene verde sau lubenita este fructul indragit de toata lumea in timpul verii. Acesta este numai bun pentru a fi consumat rece si, continand o cantitate mare de apa este ideal si pentru hidratare. In plus este plin de vitamine si minerale, benefice organismului.
Cu toate acestea, alegerea pepenelui ideal nu este un lucru usor pentru toata lumea. Daca doresti sa alegi un pepene bine copt si gustos, trebuie sa tii cont de cateva trucuri pe care vanzatorii le tin secrete.
Aceasta trebuie sa fie inca verde, ceea ce inseamna ca pepenele a fost cules recent. O codita uscata, sau lipsa acesteia indica faptul ca pepenele a fost cules de mult timp si este posibil sa nu mai fie bun pentru consum.
CITEȘTE ȘI: Cât de sănătos este să mănânci pepenele cu tot cu sâmburi
Poate parea dubios, insa coaja penenelui spune multe lucruri despre fruct. Pentru ca pepenele sa fie bine copt, sa nu fie stricat sau crud, coaja acestuia trebuie sa fie lucioasa, curata si intacta (sa nu aiba crapaturi). Nu alege niciodata un pepene care avea deja dop facut, deoarece riscul de a se strica rapid este foarte mare.
Un pepene bine copt trebuie sa aiba o pata galbena pe coaja. Aceasta se formeaza in locul in care pepenele a stat pe sol, inainte de a fi cules. Daca pata este alba sau alb-verzuie, inseamna ca pepenele a fost cules crud.
Un pepene bun pentru consum nu trebuie sa sune a gol. In momentul in care un pepene suna a gol, inseamna ca este trecut, iar continutul, de cele mai multe ori este putred, chiar daca aspectul cojii pare ideal.
CITEȘTE ȘI: Experţii în nutriţie recomandă dieta cu pepene verde. Arzi grăsimea şi slăbeşti mult mai rapid
Coaja pepenelui trebuie sa fie tare, peste tot. Daca are portiuni de coaja moale, inseamna ca pepenele este putred si nu poate fi consumat.