Emoţiile sunt parte importantă din lupta cu kilogramele în plus. Dacă exerciţiile fizice şi dieta nu dau rezultate, psihologii recomandă o atenţie sporită asupra alegerilor pe care le facem zilnic.
Dacă ţi s-a întâmplat să mergi la sală, să ai un regim alimentar sănătos sau chiar să ţii dietă şi să nu pierzi din greutate, specialiştii sunt de părere că atenţia ar trebui să ţi se îndrepte către emoţii. Conform psihologilor, barierele pe care ni le punem singuri ne împiedică să câştigăm lupta cu kilogramele în plus, scrie Brightside.me
Tuturor ne place să amânăm lucrurile până la următoarea zi, lună sau an. Persoanele care suferă de excesul de greutate tind să îşi amâne planurile până când reuşesc să slăbească. Este o scuză excelentă: „Vreau să învăţ cum să dansez, dar nu pot pentru că sunt supraponderal. Când slăbesc, atunci voi începe să mă antrenez în fiecare zi şi voi deveni sufletul petrecerilor“. Până atunci, amâni orice iniţiativă. Pe de altă parte, când amânăm dieta, reprogramăm şi activităţile care ne-ar scoate din zona de confort.
CITEȘTE ȘI: Dieta propusă de un nutriţionist celebru: Te scapă de kilogramele în plus
Cui nu-i place să atragă atenţia? Sunt atât de mulţi oameni în jurul nostru care ne consolează, ne iubesc şi se îngrijesc pentru noi, făcându-ne să ne simţim în centrul atenţiei. Mulţi se complac în această situaţie, când o dietă strictă şi un antrenor dur sunt arme sigure împotriva luptei cu kilogramele în plus. De ce o pierdem?
Aţi observat vreodată că persoanele supuse stresului mănâncă mult, chiar dacă se află la dietă? Acest lucru se întâmplă deoarece sunt incapabile să-şi perceapă adevăratele emoţii, mai ales dacă au învăţat să le ascundă încă din copilărie – Nu plânge! / Nu te plânge!“. De aceea, un sentiment de anxietate este uneori perceput ca stimul al fomei. Ca urmare, în loc să plătească o vizită la un psihoterapeut, care îi poate învăţa să facă faţă emoţiilor, aceştia fac o vizită la frigider, pentru a mai mânca ceva.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru o dietă echilibrată: Alimentele pe care le mănânci la ore greşite
Lipsa stimei de sine este o altă piedică psihologică în ceea ce priveşte scăderea în greutate. Dacă o persoană care stă în faţa unui nutriţionist repetă expresii precum „şi mamam mea tot aşa arăta“, „şoldurile mele minunate“ sau „obrajii pufoşi sunt stilul meu“, ea alege în mod inconştient să rămână aşa cum este. Dacă doriţi să continuaţi şirul persoanelor supraponderale din familie este o alegere: nu este inevitabil, ci doar o predispoziţie.