Ce au mai trecut anii şi ce s-a aşternut uitarea peste nişte oameni pe care mulţi îi iubim deşi nu am avut privilegiul să îi cunoaştem. Aveam 2 ani la cutremurul de pe 4 martie 1977 şi evident că nu am cum să îmi amintesc ceva. Ce ştiu însă şi ce a rămas, conform statisticilor, e că atunci au murit 1600 de oameni.
Iar unul dintre cei găsiţi pe sub dărâmături, după câteva zile de la cataclism, a fost marele actor Toma Caragiu. N-ar fi trebuit să se afle în acel loc, ci la munte, cu soţia. Doar că în momentul acela blestemat, Toma Caragiu era în casa lui, aşteptând să îl sune Mimi, aşa cum o alinta el pe consoartă. Îi spusese că îl va suna fix la ora 21.30, iar el era la un pahar cu regizorul Alexandru Bocăneţ. Amândoi au fugit pe scări în timpul seismului. Blocul a fost distrus până la etajul trei, iar ei au fost prinşi sub dărâmături. Au fost găsiţi după şase zile, sub ruine. Ca stranie şi cumplită ironie a sorţii, apartamentul marelui actor rămăsese intact după cutremur!
Citeşte şi: Dezvăluiri din viaţa Andreei Esca: Ce trucuri a folosit pentru a-l cuceri pe soţul ei
Cine a fost Toma Caragiu
Cine nu a văzut și revăzut ”Brigada Diversă, BD, la munte și la mare”, ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Actorul și sălbaticii”, ”Operațiunea Monstrul”? Sunt filme vechi, româneşti, dar pe care le savurăm cu toţii, indiferent de vârstă. Şi cum altfel când acolo regăsim aproape toţi titanii comediei româneşti, aproape toţi trecuţi în nefiinţă. Printre ei, şi Toma Caragiu, un actor dăruit, care ştia să încânte şi să-şi vrăjească spectatorii cu inteligenţa şi cu verva sa.
Toma Caragiu apăruse pe scenele teatrelor Bulandra, Naţional şi de Comedie de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite. Jucase în 40 de filme, în 28 având şi rolul principal, iar la televiziune apăruse în 3 filme-serial, 10 show-uri şi alte câteva zeci de emisiuni. Numele său figura pe două discuri Electrecord, iar vocea sa fusese imprimată pe 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă“.
Comentarii: