Grăsimile trans, ce sunt ele şi de ce pot fi mortale pentru consumatori! Ce alimente trebuie să evitaţi

Le găsim peste tot. În margarină, popcorn, supe la plic, biscuiţi, napolitane, chipsuri, în mezeluri sau în alte alimente procesate care ne ademenesc din rafturile magazinelor. Sunt în produse care sunt extrem de populare şi pe care populaţia le consumă în ritm îngrijorător. Sunt aşa-numitele grăsimi trans şi e vital să ştim ce sunt aceşti compuşi artificiali, unde se ascund şi ce efecte devastatoare pot avea asupra organismului.

Ce sunt ele mai exact, explică pentru portalul „Ce se întâmplă, doctore?un celebru nutriţionist, cu care au lucrat fosta soţie a lui Donald Trump, Ivana, dar şi vedete de la Hollywood sau de aici, de la noi.

“Acizii graşi trans TFA , numiţi şi grăsimi trans artificiale, sunt grăsimi industriale cu caracteristici particulare: rezistă la temperaturi ridicate, sunt mai rezistente la îmbătrânire şi ranciditate. Sunt uleiuri cu costuri reduse, care reduc costurile generale de producţie ale produselor alimentare”, sintetizează în câteva fraze italianul Gianluca Mech.

Citeşte şi: De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele

Gustare dulce, pericol amar

Cu aceste grăsimi trans, specialiştii ne avertizează că nu e de glumit. Iar pericolul este uneori mortal. Puţini ştiu că grăsimile industrale pot provoca boli extrem de grave şi pot chiar duce la deces. De aceea, Gianluca Mech are de făcut câteva recomandări de care ar fi bine să ţineţi cont. Aceste alimente trebuiele evitaţi pe cât posibil:

“Pot fi găsite în cea mai mare parte în gustările dulci şi sărate făcute industrial. Acizii graşi trans cresc nivelul LDL, aşa-numitul colesterol „rău”, dar nu şi HDL, colesterolul „bun”, crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Studiile arată că acizii graşi trans sunt responsabili de 500 de mii de decese pe an, din cauza patologiilor asociate acestora”, punctează celebrul nutriţionist Gianluca Mech.

PHO sunt cele mai comune tipuri de grăsimi trans utilizate în alimentele prelucrate, cum ar fi biscuiţi, îngheţată, conserve, chipsuri de cartofi, alimente prăjite cum ar fi cartofi prăjiţi şi gogoşi. Foarte puţin se ştia despre efectele asupra sănătăţii ale grăsimilor trans, înainte de 1990, astfel încât companiile le-au folosit pentru ca erau ieftine, uşor de folosit, au o perioada lunga de depozitare şi au făcut mâncarea mai gustoasă. Acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenţionează să elimine grăsimile trans din toate alimentele, la nivel mondial, până în 2023.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro