Este greu de crezut că poţi să îţi dorești ce e mai bine pentru copilul tău, dar totuși să îi ȋmpiedici dezvoltarea. Cum este posibil acest lucru? Părinţii nu sunt niște roboţi, instruiţi cu un manual de creștere al copiilor. Odată ce vom accepta că suntem oameni și putem greși, vom ȋnţelege că anumite comportamente dăunează educaţiei copiilor. Iată cum ȋmpiedici educaţia copilului tău fără să realizezi:
Să studiezi cu copilul.
Poate ţi se pare important să studiezi ȋn același timp cu copilul, să fii acolo, să știe că ȋi oferi suportul necesar dacă are nevoie de el. Cum poate ȋnsă, această atitudine, să dăuneze educaţiei sale? Prin faptul că cel mic poate deveni dependent de tine și confuz în acelali timp.
Știind că ești ȋntotdeauna acolo, că ȋl vei scoate din ȋncurcături cȃnd se blochează, că ȋi vei rezolva problemele sau ȋi vei oferi direct soluţiile, atunci cȃnd va fi pus ȋn situaţia de a se descurca singur, se va bloca. Asigură-l de suportul tău, dar ȋn același timp ȋncurajează-l să găsească singur soluţiile, recomandă avantaje.ro.
Să faci ca viaţa familiei să se ȋnvȃrtă ȋn jurul școlii.
Dacă discuţiile cu copilul, după o zi ȋn care nu v-aţi văzut, se rezumă la ȋntrebări despre ce a ȋnvăţat la școală și ce teme are pentru acasă, este posibil ca el să simtă că nu ȋţi pasă prea tare de partea lui emoţională. Ȋntreabă-l mai bine cum s-a simţit dacă a luat o notă mică, decȃt să ȋi reproșezi că nu a ȋnvăţat suficient. Va ȋnvăţa că valoarea sa ca om nu se raportează la nota obţinută la o anumită materie.
Să vrei să ȋl transformi ȋn geniu.
Copiii au nevoie de echilibru pentru a se dezvolta normal, armonios. Cerȃndu-i să ȋnveţe aproape toată ziua, vei obţine exact efectul contrar. Lecţiile vor deveni o obligaţie, iar lucrurile realizate din obligatie nu aduc plăcere. Ȋn consecinţă, copiii se vor sătura repede de ȋnvăţat pentru că devine plictisitor. Dă-i voie să ȋși stabilească singur programul, să includă pauze pentru joacă și relaxare, ȋn așa fel ȋncȃt să ȋși asume responsabilitatea temelor din proprie iniţiativă.
CITEȘTE ȘI: Cum să-l determini pe cel mic să-i placă matematica/ TRUCURI PENTRU PĂRINȚI
Gȃndește-te la aceste sfaturi și găsește o cale să i le comunici copilului tău pentru a-l susţine eficient pe drumul cunoașterii.
Comentarii: