X

Ai grijă la culori: Cum îţi influenţează acţiunile şi starea de spirit

Când ne gândim la culori, nu putem să ne imaginăm viața fără ele. Ele sunt prezente peste tot, în cele mai variate forme și nuanțe și ne pot influența mai mult decât ne imaginăm. Preocupările pentru studiul culorilor, al modului în care acestea ne pot modela comportamentele, dar și în care pot favoriza apariția anumitor emoții/sentimente, au devenit tot mai numeroase în ultimii ani. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au ajuns încă la niște concluzii foarte clar conturate din acest punct de vedere. Ceea ce este însă un punct de vedere comun este că oricare dintre culori poate avea, la un moment dat, pentru un anumit interval de timp, un efect asupra stărilor și acțiunilor noastre.

Concluziile unor studii

Deși interesul pentru studiul culorilor a apărut încă din secolul al XVII-lea (când fizicianul Isaac Newton a observat că, atunci când lumina străbate o prismă transparentă, din ea se vor forma mai multe culori), oamenii de știință și psihologii au început să efectueze studii și experimente mai consistente abia în secolul XX și în prezent, remarcă qbebe.ro.

Un grup de cercetători din Olanda a efectuat mai multe studii pe două grupuri de pacienți. Unora li s-au prescris medicamente pentru tratarea depresiei sau anxietății, iar alții au primit pilule placebo, în culori precum albastru deschis și verde deschis- La cei care le-au luat pe cele din prima categorie (ce erau roșii sau portocalii) s-a observat o stare de agitație, în timp ce aceia care le-au primit pe cele placebo au reușit să devină mai calmi.

Un alt studiu a fost realizat în SUA, pe două echipe: una de fotbal profesionist și una de hochei. Sportivilor din ambelor echipe li s-au dat atât echipamente de culoare neagră, cât și echipamente de altă culoare. O analizare ulterioară a numărului de penalizări date celor două echipe a arătat că echipa ce a purtat echipamentul negru a fost mai sancționată decât aceea care a avut echipamentul de alte culori. Cu alte cuvinte, cei ce au purtat echipamentul negru au fost mai agresivi.

CITEȘTE ȘI: Culorile din dormitor. Care dintre ele îți stimulează pofta de sex și care somnul…

Alături de asemenea studii, nu putem să nu ne gândim că interesul pentru modul în care culorile pot influența comportamentele și stările noastre ține este manifestat și prin intermediul practicării unei forme alternative de terapie. Este vorba despre cromoterapie (ce a fost practicată încă din antichitate în Egipt și în China) care folosește culoarea și lumina pentru a ameliora diverse afecțiuni.

Semnificațiile diferitelor culori și influența acestora asupra stărilor și emoțiilor pe care le avem la un moment dat

Cum ne poate face să ne simțim roșul

În general este văzut ca o culoare ce semnifică dragostea, căldura, confortul. Adesea putem să îl resimțim și ca pe un imbold de energie, de entuziasm, de curaj, ce ne face să trăim clipa la maximă intensitate.
Uneori se poate întâmpla să percepem roșul ca pe o „invitație” la furie, la stări de agitație.

Ce poate sugera portocaliul

Utilizat pe scară tot mai largă în publicitate și în design, portocaliul transmite căldură, energie, entuziasm.
De asemenea, este o culoare ce stimulează atenția și ne face mai receptivi la stimulii din jurul nostru. Iată de ce va fi oricând o bună alegere!

Ce impact poate avea galbenul asupra stărilor/comportamentelor noastre

Specialiștii au o părere unanimă în ceea ce privește galbenul: este culoarea care ne poate stimula să fim mult mai atenți și mai receptivi. De aceea, nu vom greși dacă, de exemplu, vom sublinia cu galben niște informații pe care trebuie să le reținem.
În același timp, mare parte a psihologilor asociază galbenul cu creșterea nivelului de energie.

CITEȘTE ȘI: De ce sticlele de BERE au culori DIFERITE

De ce ne-am putea orienta preponderent spre verde

Fie că vorbim despre hainele și accesoriile pe care le purtăm, fie că ne raportăm la spațiul în care ne petrecem mare parte din timp (precum locul de muncă și locuința), verdele este asociat cu calmul, cu relaxarea.
De aceea, specialiștii ne pot sugera această culoare dacă vrem să mai reducem din impactul stresului asupra noastră.

Cum am putea percepe albastrul

Experții în psihologia culorilor consideră că albastrul ne poate influența culorile în oricare dintre aceste moduri:
• Ne poate oferi o stare de calm, de siguranță
• Îl putem vedea ca pe o dovadă a stabilității, a posibilității de a ne baza pe ceva/pe cineva- De aceea, albastrul este folosit adesea în universul afacerilor
• Nu este exclus să percepem albastrul ca pe o culoare ce ne aduce mai degrabă melancolie

Movul și stările noastre interioare

Devenit tot mai popular în ultimii ani, în diverse nuanțe ale sale, această culoare este capabilă, de cele mai multe ori, să ne trasmită o stare de calm, să ne facă să vedem lumea mai frumoasă.
De altfel, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că în general movul este perceput, mai ales dacă este vorba despre nuanțele deschise, ca pe o culoare ce favorizează o stare propice pentru creație.
Nu putem uita însă că movul poate fi văzut și ca o culoare ce semnifică senzualitatea, misterul.

Ce semnificație are albul

În funcție de context, albul este de obicei privit în două moduri. Pe de o parte, este asociat cu lumina, cu simplitatea, cu prospețimea, cu un nou început. Pe de altă parte, poate fi privit ca o culoare ce creează un loc rece, neprietenos, izolat, lipsit de personalitate, sugerând o stare de disconfort.

Cum influențează negrul dispoziția noastră

În cele mai multe culturi, negrul este asociat cu moartea, cu doliul, cu tristețea profundă. De aceea, unii dintre noi se pot simți triști, devitalizați când poartă această culoare.
Unii dintre noi pot alege însă negrul pentru a transmite un mesaj legat de forță, de formalitate, de persoană sofisticată.

CITEȘTE ȘI: MODĂ VARA 2018/ Detaliile cu care toți designerii au fost de acord

Rozul și modalitatea în care această culoare poate avea impact asupra stărilor și comportamentelor

Când vine vorba de acestă culoare, specialiștii fac trimitere la inducerea unei stări de bine, similare celei trăite în copilărie.
În plus, rozul este văzut ca simbol al feminității și ca o culoare capabilă să încurajeze comportamente ce țin de latura feminină, cum ar fi blândețea, dorința de a avea grijă de celălalt, compasiunea.

Ce influență poate avea maroul asupra comportamentelor noastre

Chiar dacă pentru unele dintre noi nu face parte dintre culorile îndrăgite, trebuie să știm că purtarea maroului ne poate ajuta să fim mai puternice, mai sigure pe noi și să le sugerăm celor din jur că se pot baza pe noi.
De multe ori psihologii vorbesc despre persoanele ce îndrăgesc maroul ca de niște persoane alături de care te poți simți în siguranță.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro