Gripă: Pas cu pas, ce ai de făcut pentru a te vindeca. Sfârșitul iernii pare aproape și nu prea – la fel ca și situația gripei și a tuturor tipurilor de virusuri respiratorii care par să ne afecteze din ce în ce mai mult.
Gripă: Pas cu pas, ce ai de făcut pentru a te vindeca
În primul rând – prevenirea
Iarna este mai puțin soare, așa că plimbările moderate și un somn bun sunt foarte importante. Mulți dintre cei tineri împărtășesc faptul că nu dorm suficient – acest lucru slăbește sistemul imunitar, a avertizat doctorul Angelova.
În plus, o dietă echilibrată, menținerea tonusului și nu exagera cu efortul fizic, antrenamentele intense slăbesc sistemul imunitar.
Dacă suntem deja bolnavi, simptomele gripei ne sunt familiare
Creșterea bruscă și rapidă a temperaturii, oboseală, dureri musculare. Faceți un test rapid combinat de gripă și covidă pentru a avea o imagine clară a ceea ce se întâmplă înainte de a contacta un medic – așa îi veți ajuta, mai spun sfaturile.
Chiar și cu un test antigripal negativ, dacă avem simptome asemănătoare gripei, putem începe tratamentul – medicamentele antivirale specializate împotriva gripei nu vor dăuna dacă virusul care ne-a lovit nu este gripa.
Primele 48 de ore de la debutul simptomelor, când vorbim de gripă, sunt cele mai importante. Atunci trebuie să luați medicamente antivirale – nu antibiotice, ci medicamente antivirale (nota red. – așa este „Tamiflu” ).
Nu sunt de ajuns medicamente simptomatice
Dr. Angelova a indicat în mod special două grupe de medicamente – inhibitorii de neuraminidază și blocantele m2. Medicamentele simptomatice pentru scăderea temperaturii nu sunt suficiente, deoarece după trecerea virusului gripal fără a-l contracara, pot apărea complicații – de exemplu, o infecție bacteriană secundară. Iar administrarea de antibiotice atunci când ne aflăm în faza activă a unei boli cauzate de un virus supraîncarcă sistemul imunitar și ne împiedică să luptăm eficient împotriva virusului, a avertizat în mod explicit Dr. Angelova.
În complicații – cum se recunoaște o infecție bacteriană?
După un examen medical, dar un simptom tipic este secreția de spută într-o floare de galben și verde, ceea ce sugerează o infecție. Pneumonia, de exemplu, nu poate fi întotdeauna depistată atunci când sunteți ascultat de medic – de aceea, pentru diagnosticare este obligatorie o radiografie.
Nu are rost să faceți o radiografie chiar la început, când aveți febră și tremurați. Cel mai devreme, la 3 zile de la primele simptome, se fac radiografii, a precizat doctorul Angelova.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu iei antibiotic atunci când suferi de gripă: Pericolele la care te expui dacă faci acest lucru
Nu trebuie să ne temem de temperatură
Ea „arde” virusul, a subliniat medicul, trebuie să avem puțină răbdare. O atitudine pozitivă ajută, de asemenea, sistemul imunitar. Și a adăugat că încălzirea rapidă a vremii este un stres pentru organismul uman, potrivit actualno.com.
Comentarii: