Dacă simți un gust metalic în gură, acest lucru poate avea diverse cauze, printre care faptul că iei multivitamine, că te confrunți cu o indigestie sau că lucrezi într-un mediu toxic.
Ce se întâmplă în creier când gustăm?
Pe lângă plăcerea pe care o obținem atunci când consumăm alimente care au gust bun, simțul nostru al gustului servește și altor scopuri. Gustul ne ajută să decidem ce să mâncăm, asigurându-ne că primim suficienți nutrienți și energie. De asemenea, ne ajută să metabolizăm alimentele pe care le-am consumat.
Simțul gustului ne poate proteja și de intoxicare, cum ar fi otrăvurile sau alimentele stricate.
Există aproximativ 10.000 de papile gustative în gură, fiecare papilă gustativă având până la 150 de receptori gustativi. Acești receptori gustativi de pe papilele gustative ajută la detectarea dacă alimentele sunt sărate, dulci, amare, acre sau umami. Aceste arome – plus senzațiile de căldură, răcoare și textură, se combină în interiorul gurii pentru a ne oferi senzația de gust.
Papilele gustative transmit creierului informații despre ceea ce mâncăm prin mai multe căi nervoase.
Informațiile despre gust sunt mai întâi transmise la trunchiul cerebral de la baza creierului și apoi sunt trimise în tot creierul prin căi conectate, ajungând la cortexul orbitofrontal din partea din față a creierului. Această zonă se conectează cu zonele senzoriale și sistemul limbic care ajută la codificarea memoriei și emoțiilor, potrivit doc.ro.
Pe măsură ce îmbătrânești, simțul mirosului se poate estompa. Simțul mirosului este strâns legat de simțul gustului. Când nu poți mirosi, mâncarea poate avea un gust fad. Iar din această cauză, poți chiar să-ți pierzi interesul pentru mâncare.
Cum se pune diagnosticul
Tulburările de gust sunt diagnosticate de un otolaringolog (uneori numit ORL). Un otolaringolog determină cât de severă este tulburarea de gust de care suferi prin utilizarea unui test special de gust care măsoară cea mai scăzută concentrație a unei calități gustative pe care o poți detecta și recunoaște.
Ți se va cere să bei o substanță, să o scuipi și apoi să-i descrii gustul. Un alt tip de test de gust implică folosirea unor substanțe chimice aplicate direct pe limbă. De asemenea, ți se poate cere să compari gusturile diferitelor substanțe sau să explici diferențele dintre diferitele concentrații ale calităților gustative. De asemenea, medicul îți va examina urechile, nasul și gâtul și te va întreba despre istoricul medical și despre obiceiurile de igienă orală.
Cauze ale gustului metalic
Un gust metalic în gură poate indica boli grave, cum ar fi anumite afecțiuni renale sau hepatice, diabet nediagnosticat sau anumite tipuri de cancer. Dar aceste motive sunt mai puțin obișnuite și, de obicei, sunt însoțite de alte simptome. Dacă știi că ești sănătos, cauza apariției unui gust metalic în gură este de obicei benignă.
CITEȘTE ȘI: Alimentele amare sunt esențiale pentru sănătate: Efectul pe care îl au asupra ficatului
O igienă orală precară
Ignorarea sănătății dentare poate duce la infecții ale dinților sau ale gingiilor precum gingivita sau parodontita. O afecțiune mai severă numită gingivită acută ulcero-necrotică își poate face apariția brusc. Alături de alte simptome, această problemă poate declanșa respirația urât mirositoare și un gust metalic în gură. Pentru a preveni astfel de probleme, se recomandă periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură.
Probleme cu sinusurile
Mirosul și gustul sunt strâns legate, astfel încât orice problemă cu sinusurile ar putea afecta papilele gustative. Dacă ai avut o infecție la sinusuri, e posibil să simți un gust metalic. După ce scapi de infecție, și simțul gustului va reveni la normal.
Anumite medicamente
Modificările gustului și gura uscată (care poate duce la acea „aromă” metalică) pot fi efecte secundare ale unor medicamente. De cele mai multe ori, vinovate de gustul metalic sunt antibiotice precum acestea, medicamente pentru gută precum acestea, litiul, care este utilizat în tratamentul unor afecțiuni psihiatrice și unele medicamente pentru bolile cardiace. Chiar și antidepresivele pot usca gura și pot schimba percepția gustului.
Vitamine și alte medicamente fără prescripție
Dacă obișnuiești să iei multivitamine care conțin și zinc, fier sau cupru, acestea pot lăsa în urmă resturi metalice. Același lucru este valabil și pentru vitaminele prenatale, suplimentele de fier și calciu și alte remedii care conțin zinc. Problema dispare de obicei odată ce corpul tău procesează medicația.
Indigestie
Arsurile la stomac, balonarea, gazele intestinale și refluxul sunt simptome ale indigestiei care pot duce la apariția unui gust metalic în gură. După ce indigestia dispare, ar trebui să nu te mai confrunți nici cu gustul metalic.
Sarcină
În primele etape ale sarcinii, unele femei constată că gustul li se schimbă, deoarece explozia de hormoni influențează și papilele gustative. Dacă ești însărcinată, ai putea constata că îți pierzi pofta pentru mâncărurile preferate și te confrunți cu alte pofte, unele chiar ciudate. De asemenea, s-ar putea să te pomenești și cu acest gust metalic în gură.
Demenţă
Deși limba este cea care gustă, creierul este cel care spune despre ce aromă este vorba. Însă demența poate afecta părțile creierului care controlează acest aspect. Când acestea nu funcționează corect, e posibil să apară un gust metalic în gură.
Insuficiență renală
Insuficiența renală cronică, provocată de afectarea nervilor la persoanele cu diabet, cu hipertensiune arterială, lupus, infecții cronice sau alte boli ale rinichilor, poate duce la multiple probleme în corp, printre care și apariția unui gust metalic în gură.
Tratament pentru cancer
Potrivit Societății Americane de Cancer, anumite tipuri de chimioterapie și radiații pot provoca un gust metalic în gură. Această neplăcere poate fi ușurată prin perierea regulată a dinților și curățarea frecventă a cavității bucale. Acest efect secundar dispare de obicei odată cu finalizarea tratamentului.
Studiile sugerează că anumite suplimente de vitamine, cum ar fi vitamina D sau zinc, pot ajuta la prevenirea distorsiunii gustului la persoanele supuse radioterapiei sau chimioterapiei. Acest lucru poate indica faptul că anumite deficiențe de vitamine ar putea contribui la denaturarea gustului.
Operație pe creier
Nu este ceva frecvent, dar gustul se poate schimba după o operație cerebrală efectuată pentru a elimina o tumoare. Operația în sine ar putea fi motivul schimbării gustului sau această problemă poate fi cauzată de leziunilor nervoase, care provoacă tulburări precum paralizia Bell, o afecțiune care amorțește temporar nervii de la nivelul feței.
Anumite chimicale
Dacă jobul tău presupune lucrul într-un mediu toxic, cu pulberi și fumuri precum oxidul de zinc, s-ar putea ca această situație să-ți afecteze simțul gustului. Sudorii, de exemplu, prezintă un risc ridicat să dezvolte o afecțiune numită febră de fum. Aceasta provoacă sete excesivă, precum și un gust metalic în gură. De obicei, dispare în 6-12 ore.
Sindromul Sjogren
Sindromul Sjogren poate provoca uscăciune în gură, sinusuri și ochi. De asemenea, persoanele cu această afecțiune raportează uneori un gust metalic constant în gură, indiferent că beau apă sau consumă alimente.
Sindromul Guillain-Barre
Un gust metalic în gură poate fi uneori un simptom al sindromului Guillain-Barre. Aceasta este o afecțiune autoimună care afectează sistemul nervos periferic. În 2020, cercetătorii au descris o femei de 59 de ani care s-a prezentat doar cu disgeuzie ca simptom inițial al sindromului Guillain-Barré, urmată de agravarea treptată a slăbiciunii musculare și a tulburărilor senzoriale bilaterale la nivelul extremităților 1. Disgeuzia ei era atât de neplăcută încât nu putea mânca nimic, așa că a fost hrănită cu sondă nazogastrică. Oamenii de știință speculează că disgeuzia la pacienta de 59 de ani a fost cauzată în principal de inflamația nervului coarda timpanului.
CITEȘTE ȘI: Gustul amar în gură: Când trebuie să te îngrijorezi și ce boli semnalează
Alergiile
Un gust metalic poate fi un simptom precoce al anafilaxiei, o reacție alergică severă. Dacă o persoană dezvoltă mâncărime, urticarie, umflare și dificultăți de respirație după expunerea la un posibil alergen, are nevoie de asistență medicală imediată. Anafilaxia poate pune viața în pericol.
COVID-19
COVID-19 provoacă o schimbare a simțului gustului, cum ar fi gust de metal, care poate fi un indiciu al unor mai multor probleme medicale. Gustul metalic în gură, cunoscut și sub numele de disgeuzie, poate fi un simptom al COVID-19. Aceasta este o tulburare a gustului care tinde să dureze mai mult decât alte simptome 2.
Oamenii de știință nu știu exact de ce COVID-19 sau alte infecții provoacă disgeuzie. Unele teorii recente se concentrează asupra modului în care virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 declanșează un răspuns inflamator prin legarea de receptorii din gură. Acest lucru ar putea provoca modificări ale căilor moleculare și celulare care ar putea altera gustul.
Din cauza legăturilor strânse dintre gust și miros, deteriorarea indusă de virusuri la mucoasa nasului poate fi suficientă pentru a provoca tulburări ale gustului. De asemenea, virusul ar putea cauza leziuni mai directe papilelor gustative, nervilor implicați în gust sau zone ale creierului responsabile de procesarea senzorială a gustului.
Dacă dezvoltați o pierdere a mirosului, pierderea gustului sau dacă aceste simptome încep la o zi sau două după vaccinarea anti-COVID-19, atunci consultă un medic. Pierderea mirosului sau a gustului după vaccinare se datorează în mare parte infecției cu SARS-CoV-2.
Comentarii: