Gustul amar ce rămâne în gură după ce ai mâncat sau băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care predomină, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.
Află care sunt motivele pentru care resimți mereu un gust amar în gură și ce poți face.
Cauzele gustului amar în gură
Deși adesea nu este o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, mai ales în felul în care simți gustul mâncării. Dacă ai acest simptom, e posibil să suferi de una din afecțiunile de mai jos.
1. Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)
Așa cum se poate deduce din denumire, sindromul burning mouth cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureros. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Sindromul burning mouth apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special la femeile aflate la menopauză sau după, potrivti doc.ro.
De multe ori, acest sindrom nu are o cauză identificabilă, dar specialiștii sunt de părere că motivul poate fi legat de nervii din zona bucală. De asemenea, poate fi asociat cu alte afecțiuni preexistente (diabetul) sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice (tratamentul pentru cancer), precum și cu schimbările hormonale de la menopauză.
CITEȘTE ȘI: Cum ne-a vindecat pandemia de gripă: Bolile respiratorii au scăzut spectaculos
2. Sarcina
Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Senzația dispare, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.
3. Gura uscată
Senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie, poate fi cauzată de o scădere a producției salivare sau de modificări la nivelul secrețiilor de saliva. Acestea pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul. Fără o producție adecvată de saliva, gustul poate fi modificat, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. În plus, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale.
4. Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinpre stomac către esofag și gură. Din moment ce mâncarea conține, deja, acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Printre simptomele refluxului gastroesofagian se numără și senzația de arsură în piept, la câteva ore după masă, probleme de înghițire și tusea uscată.
5. Medicamente și suplimente alimentare
Odată ce organismul a absorbit anumite medicamente sau suplimente, rămășițe ale acestora sunt excretate în salivă. În plus, dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură. Printre medicamentele și suplimentele care pot da un gust amărui se numără:
- Anumite medicamente pentru persoanele cardiace
- Antibioticele pe bază de tetraciclină
- Vitaminele și suplimentele ce conțin zinc, crom sau cupru
- Medicamentele ce conțin litiu
6. Anumite boli și infecții
Răcelile, infecțiile sinusale sau alte afecțiuni pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule, care declanșează și controlează inflamația din corp. Se consideră că această proteină afectează papilele gustative, crescându-le sensibilitatea la gustul amărui, atunci când ești bolnavă.
7. Tratamentele pentru cancer
Radioterapia și chimioterapia pot irita papilele gustative, cauzând mai multe simptome, inclusiv senzația de gust amar sau metalic în gură.
Remedii naturiste și soluții pentru gustul amărui în gură
Există mai multe remedii naturiste și soluții simple pentru ameliorarea simptomului și chiar pentru a preveni apariția gustului amar în gură. Iată câteva dintre acestea:
- Hidratează-te din plin și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.
- Menține o igienă orală adecvată. Periază dinții două minute întregi, de două ori pe zi, și folosește zilnic ață dentară sau un irrigator bucal. De asemenea, mergi la dentist, la un control de rutină, la fiecare șase luni.
- Pentru un gust amărui persistent poți opta pentru un supliment pe bază de silimarină sau anghinare. De asemenea, ceaiul de anghinare este eficient în acest sens.
- Evită riscul de acid esofagian printr-un consum cât mai rar de alimente iuți, picante sau grase, prin evitarea fumatului și prin limitarea consumului de alcool. De asemenea, încearcă să mănânci porții mici și dese de mâncare, în locul unor mese mai rare și mai consistente.
- Un alt remediu naturist eficient este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase, ce protejează tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric. În acest fel, eviți și refluxul gastroesofagian, dar și gustul amărui în gură.
Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă doctoral dacă acesta îți poate da senzația de gust amar în gură.
CITEȘTE ȘI: Arma secretă în lupta cu colesterolul: Planta care reduce prezența acestuia în sânge și previne cancerul
Tratament prescris de medic
Un tratament medicamentos va depinde de boala care prezintă acest simptom. Medicul te va întreba, mai întâi, despre toate simptomele pe care le resimți, despre istoricul de boală și dacă urmezi un tratament cu medicamente în prezent. De asemenea, este posibil să fii nevoită să faci o serie de analize, pentru a identifica mai bine cauza.
Așadar, dacă e vorba de reflux gastroesofagian, medicul îți poate prescrie medicamente antiacide, care se eliberează și fără rețetă. Dacă motivul din spatele gustului amar este diabetul de tip 2, e posibil să trebuiască să iei un medicament pe bază de metformin, care scade nivelul de glucoză produs de ficat. În plus, doctorul îți poate recomandat o vizită la stomatolog, dacă bănuiește că motivul este legat de o problemă dentară, la un endocrinolog, dacă poate fi vorba de diabet, sau la un reumatolog, în cazul în care ești suspectată de sindromul Sjögren.
Comentarii: