X

Hainele sau încălțămintea? Care dintre ele reprezintă un risc mai mare de a aduce COVID-19 în casă

S-a trecut într-o nouă etapă de relxare, iar tu faci doar ieşirile strict necesare, echipat „ca la carte“, cu mască şi mănuşi. Cu toate acestea, ţi-e încă teamă că ai putea aduce virusul SARS-COV-2 acasă. Hainele sau încălţămintea, care dintre ele reprezintă un risc mai mare?

COVID-19 se transmite de la o persoană la alta prin mici picături care ajung în căile aeriene ale persoanei sănătoase, aceasta este certitudinea pe care o are în acest moment lumea medicală.

Dacă o persoană infectată care nu poartă mască tuşeşte sau strănută, picăturile care conţin virusul pot ajunge pe diverse suprafeţe. Cele mai mari, care sunt şi cele mai grele, vor cădea imediat jos, aşa că e posibil să călcaţi pe o suprafaţă infectată. Altele vor ajunge pe mobilier, scaune din transportul în comun, uşi, mânere, obiecte de îmbrăcăminte ale persoanelor din jur etc.

CITEȘTE ȘI: Secretul descoperit în sângele pacienţilor cu COVID-19: Arată cine este predispus unor forme grave

Îmbrăcămintea

Noul coronavirus este capabil să supravieţuiască în afara corpului uman pe diferite suprafeţe, ceea ce poate duce la transmitere, dacă respectiva suprafaţă e atinsă. În funcţie de tipul suprafeţei, experţii estimează că virusul poate supravieţui de la câteva ore la câteva zile. Metalul şi plasticul pot oferi un mediu propice, unde virusul poate supravieţui până la 2-3 zile, însă acest lucru nu e valabil şi pentru textile.

„Îmbrăcămintea nu e o suprafaţă dură, aerul poate circula uşor, aşă că ea nu devine un incubator pentru virus”, a explicat Kathleen Jordan, specialist în boli infecţioase, potrivit clickpentrufemei.ro.

Chiar şi în cazul celor expuşi la un risc ridicat, cum e personalul medical, măsuri simple precum dezechiparea imediat ce ajung acasă şi spălarea hainelor cu detergent, la maşină, sunt suficiente pentru a ucide virusul, în caz că acesta există pe obiecte de îmbrăcăminte.
În concluzie, hainele prezintă un risc redus, spun experţii.

Dar pantofii?

Pantofii, prin natura destinaţiei lor, sunt mai murdari decât îmbrăcămintea. Ca atare, au mai multe şanse să transporte bacterii şi virusuri în locuinţa ta. Un studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA sugerează că noul coronavirus poate trăi pe tălpile pantofilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe de pe tălpile încălţămintei purtate de membri ai personalului medical din unitatea de terapie intensivă de la un spital din Wuhan, China. Ei au descoperit că jumătate din eşantioane au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, tulpina de virus care provoacă COVID-19.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Cât de tare să ne temem că țânțarii ar putea transmite infecția cu coronavirus?

Cu toate acestea, experţii sunt de acord că este puţin probabil ca încălţămintea să fie o sursă de transmitere a noului coronavirus, în majoritatea cazurilor. Şi asta pentru că deja tratăm încălţămintea cum trebuie tratată.

„Ceea ce facem de obicei cu încălţămintea reprezintă măsuri preventive. Nu ne punem pantofii pe masa de bucătărie. Nu îi băgăm în gură. Comportamentul nostru zilnic obişnuit reflectă precauţia“, a mai spus Jordan.

Totuşi, puteţi lua măsuri suplimentare de siguranţă, curăţându-vă încălţămintea, lăsând-o la uşă, pe verandă, în garaj sau într-o zonă special amenajată la intrarea în casă. Nu intraţi încălţat dincolo de zona delimitată, nu staţi încălţat în casă.

COVID-19: Cuplurile ar trebui să poarte mască în timp ce fac sex, conform unui studiu recent
Astfel, deşi prezintă un risc mai mare decât hainele, încălţămintea nu este nici ea o sursă majoră de transmitere a bolii. Prin urmare, contaminarea directa, de la o persoană la alta este considerată forma principală de expunere.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro