NUTRITIE SANATATE

Halitoza sau respirația urât mirositoare- cauze și remedii

Halitoza este un termen medical pentru respiratia cu miros neplacut.

Se estimeaza ca aproximativ 30-50% dintre oameni se confrunta cu acest fenomen.

In majoritatea cazurilor, respiratia neplacuta apare pe fondul unei igiene orale neadecvate, insa poate avea si alte cauze.

De regula, odata cu tratarea cauzei halitozei, dispare si simptomul.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de neratat: Alimentele interzise dacă ai o respiraţie urât mirositoare

Halitoza sau respirația urât mirositoare- cauze și remedii

Halitoza apare, in general, ca urmare a formarii de compusi de sulf prin degradarea resturilor alimentare prezente in cavitatea bucala sau prin deteriorarea mucoasei bucale, lucru care duce la formarea de celule moarte. Mai jos sunt principalele cauze ale aparitiei halitozei:

  • Unele bacterii – acestea pot provoca aparitia mirosului neplacut. Mediul umed, specific gurii, reprezinta un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Atunci cand aceste bacterii se hranesc cu resturile alimentare, duc la depunerea unor deseuri cu miros neplacut.
  • Unele alimente – produse precum cafeaua, usturoiul, ceapa, anumite condimente, carnea pot duce la schimbari ale respiratiei si chiar pot intensifica respiratia;
  • Fumatul – respiratia neplacuta este doar unul dintre simptomele fumatului. De asemenea, dintii se pot pata si exista un risc mai mare de afectiuni gingivale si depuneri de tartru.
  • Infectii gingivale – atunci cand exista halitoza insotita de un gust neplacut, este posibil sa fie vorba de o infectie la nivelul tesuturilor gingiilor;
  • Gura uscata – prezenta salivei ajuta la igienizarea naturala a cavitatii bucale. Atunci cand exista o cantitate redusa de saliva, gura nu se curata suficient.
  • Existenta unor afectiuni medicale – odata excluse cauzele stomatologice, mirosul neplacut poate fi un simptom al unor probleme ale sinusurilor, al refluxului gastroesofagian, al diabetului, al unor afectiuni renale sau hepatice;
  • Alimentatia – o dieta in care predomina cantitatile mari de proteine si zaharul in exces favorizeaza aparitia halitozei. De asemenea, dietele bazate pe un continut redus de carbohidrati pot cauza respiratie neplacuta;
  • Unele medicamente – unele componente ale chimioterapiei si unele tranchilizante. De asemenea, suplimentele vitaminice pot creste riscul de halitoza.
  • Deficitul unor vitamine – mirosul neplacut apare pe fondul afectiunilor produse de lipsa vitaminelor. Astfel, deficitul de vitamina C determina gingivitele, iar cel de vitamina A poate duce la formarea tartrului dentar.

CITEȘTE ȘI: Plantele care curăță perfect ficatul și bila

Pentru a combate halitoza, mențineți o bun igienă orală, beți apă și evitați alimentele problematice.

Comentarii: