Castraveții aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate. Îi consumi cu regularitate, dar te-ai întrebat de ce e bine să mănânci castraveți? De la efectul lor detoxifiant pentru rinichi până la proprietățile anticancerigene, castraveții s-au dovedit a fi foarte importanți pentru sănătatea noastră. Dacă îi consumi deja cu regularitate poate ești curioasă să descoperi câteva beneficii pe care sigur nu le știai până acum. În cazul în care nu prea consumi castraveți, aceste beneficii te vor convinge să-i introduci în meniul tău zilnic.
Iată doar câteva dintre efectele benefice pe care le are consumul de castraveți, după cum scrie site-ul LiveScience:
Castraveții protejează inima
Datorită conținutului ridicat de potasiu, castraveții au un efect protector pentru inimă. Persoanele care au inclus în dietă o varietate de legume și fructe bogate în potasiu prezintă un risc mai mic de a face boli de inimă. De asemenea, potrivit Asociației Americane a Inimii, persoanele care au administrat 4069 miligrame de potasiu zilnic și-au redus cu aproape 50% riscul de boli de inimă spre deosebire de cei care au luat doar 1793 de miligrame de potasiu pe zi.
CITEȘTE ȘI: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte
Potrivit altor cercetări, castraveții au capacitatea de a reduce hipertensiunea arterială.
Castraveții au efect protector împotriva cancerului
Castraveții conțin lignani și curcubitacine, două substanțe recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. În ultimii ani, foarte multe cercetări au scos în evidență beneficiile curcubitacinelor și multe companii farmaceutice au încercat să dezvolte un nou tratament împotriva cancerului având la bază aceste substanțe. Potrivit unei cercetări apărute în Scientific World Journal, oamenii de știință au descoperit că aceste substanțe blochează multiplicarea și raspândirea celulelor canceroase.
O altă cercetare apărută în Journal of Cancer Research spune despre curcubitacine că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul pancreasului și stimulează apoptoza, adică moartea celulelor canceroase.
CITEȘTE ȘI: Dieta la PESTE 50 de ani. Ce modificări trebuie să faceți
Pe de altă parte, lignanii prezenți în castraveți lucrează cu bacteriile prezente în tractul digestiv, stimulând formarea unor substanțe care reduc riscul tipurilor de cancer asociate cu nivelul de estrogen (mamar, ovarian, endometrial, prostatic). Chiar dacă cercetările trebuie aprofundate, se pare că lignanii au un efect în cazul cancerului endometrial și ovarian, după cum arată câteva studii apărute în Journal of the National Cancer Institute.
Castraveții sunt benefici pentru piele
Poate i-ai folosit deja pentru ochii obosiți și cearcănele accentuate, însă trebuie să știi că acest obicei este unul foarte util și chiar dă roade. Castraveții au efect calmant pentru ochii obosiți și umflați, reducând pungile de sub ochi și inflamațiile. Folosește cu încredere rondelele de castravete pe care să le așezi pe ochii închiși și să le lași câteva minute să acționeze.
Castraveții protejează oasele
Potrivit unui studiu realizat de Centrul Medical al Universității Maryland s-a constatat că vitamina K este foarte importantă pentru sănătatea oaselor. O ceașcă cu castraveți furnizează aproximativ 19% din necesarul zilnic de vitamina K, astfel că ai toate motivele să nu omiți castraveții din dieta ta.
CITEȘTE ȘI: Pericolele ASCUNSE din ”banalele” ceaiuri consumate în sezonul rece. Iată AVERTISMENTUL medicilor
O altă cercetare apărută în publicația Nutrition arată că un aport însemnat de vitamina K reduce riscul de a face o fractură și lucrează împreună cu vitamina D ca să mărească densitatea osoasă și să echilibreze nivelul calciului în oase.
Un studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition a scos la iveală faptul că un nivel scăzut al vitaminei K afectează negativ densitatea osoasă în cazul femeilor și crește riscul de fracturi.
Castraveții sunt buni pentru constipație
Pentru că au un conținut foarte mare de apă și fibre, castraveții sunt excelenți pentru digestie și trebuie consumați în special de persoanele care au probleme frecvente cu constipația. De asemenea, un efect și mai puternic asupra digestiei îl au castraveții fermentați în saramură, deoarece conțin probiotice care ajută foarte mult tranzitul intestinal.
CITEȘTE ȘI: Pastilele efervescente NU trebuie luate prea des, ne AVERTIZEAZĂ medicii
Castraveții sunt sănătoși pentru creier
Castraveții conțin fisetină, un flavonoid care are rolul de a proteja celulele nervoase, îmbunătățește memoria și scade riscul de a dezvolta Alzheimer, după cum arată un studiu publicat în Antioxidants & Redox Signaling.
Castraveții sunt bune pentru slăbit
Nu este recomandat să consumi exclusiv castraveți, după cum arată unele diete extreme, deoarece nicio dietă de acest fel nu este una sănătoasă pentru corp. Castraveții conțin foarte puține calorii și constituie o gustare perfectă alături de humus care conține proteine. Potrivit unui studiu apărut în Obesity, un consum ridicat de castraveți și apă ajută la pierderea în greutate în special în cazul persoanelor de vârsta a doua și vârstnice.
CITEȘTE ȘI: Sexul, TERAPIE în cazul bolilor de inimă. Concluziile surprinzătoare ale medicilor
Castraveții sunt delicioși în salate, în combinație cu iaurtul, în limonade, în sucuri verzi, în sandvișuri sau în supă. Ca să descoperi mai multe modalități de a consuma castraveții, îți recomandăm să te inspiri din galeria foto de la începutul materialului. Găsești o mulțime de rețete și combinații noi pe care le poți face ca să consumi mai des castraveții.
Comentarii: