SANATATE

Hipertensiunea secundară: Problema de sănătate cu care te-ai putea confrunta fără să îți dai seama

express.co.uk

Mulți oameni nu știu că există două tipuri de hipertensiune – primară și secundară. Hipertensiunea primară este cea mai frecventă cauzată din cauza stilului de viață prost sau a istoricului familial, în timp ce hipertensiunea secundară este de obicei rezultatul altor afecțiuni medicale.

Reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile de hipertensiune arterială, adesea nu este diagnosticată.

Înțelegând hipertensiunea arterială secundară

Hipertensiunea arterială se caracterizează prin faptul că există o cantitate mai mare de presiune în vasele de sânge decât în mod normal. Se evaluează printr-un număr sistolic și diastolic care apare pe aparatul de monitorizare a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială secundară este cauzată ca urmare a unei boli sau afecțiuni cunoscute pe care pacientul o suferă de mult timp. Acest tip de hipertensiune arterială diferă de hipertensiunea primară în multe privințe. Tratamentul adecvat pentru hipertensiunea secundară poate ajuta, de asemenea, la controlul stării de sănătate de bază și la reducerea riscului de complicații legate de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Leguma care reglează tensiunea arterială și întărește sistemul imunitar

Simptome de hipertensiune arterială secundară

La fel ca hipertensiunea primară, hipertensiunea secundară are semne subtile. Chiar dacă atinge un nivel periculos, este greu de detectat dacă nu ești atent la asta. Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, aceste semne comune indică faptul că probabil aveți hipertensiune arterială secundară:

  • O afecțiune care nu este gestionată cu medicamente pentru tensiunea arterială
  • Tensiune arterială foarte mare
  • Hipertensiune arterială cu debut brusc la o vârstă mai fragedă

Cauzele hipertensiunii arteriale secundare

Mai multe afecțiuni cronice vă pot face să crească nivelul tensiunii arteriale. Gestionarea hipertensiunii arteriale poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor altor afecțiuni de sănătate subiacente. Unele dintre motivele pentru care se poate dezvolta hipertensiune arterială secundară sunt:

Diabet

Diabetul necontrolat poate pune presiune excesivă asupra rinichilor pentru a elimina zahărul din sânge. Această condiție în timp poate crește nivelul tensiunii arteriale.

Boala polichistică a rinichilor

Chisturile din rinichi pot obstrucționa funcționarea normală a rinichilor, ceea ce duce la o creștere a nivelului tensiunii arteriale.

Hipertensiune renovasculară

Acest tip de hipertensiune arterială este cauzată atunci când arterele care duc la rinichi se îngustează.

Sindromul Cushing

Nivelurile ridicate de cortizol pentru o lungă perioadă de timp pot duce la sindromul Cushing, iar medicația acestuia poate provoca hipertensiune arterială secundară.

Tulburări hormonale

Tulburarea tiroidiană sau aldosteronismul vă pot afecta, de asemenea, rinichii, ducând la o creștere a nivelului tensiunii arteriale.

Apneea în somn

Sforăitul sever în timpul somnului care provoacă obstrucție în obținerea unei cantități suficiente de oxigen poate deteriora mucoasa vasului de sânge, ducând la hipertensiune arterială.

Și alte afecțiuni, cum ar fi obezitatea, sarcina și consumul excesiv de medicamente fără prescripție medicală pot duce, de asemenea, la hipertensiune arterială secundară.

CITEȘTE ȘI: Hipertensiunea craniană: Cum se manifestă și care este tratamentul potrivit

Tratament

Pentru a trata hipertensiunea arterială trebuie tratată mai întâi condiția de bază care crește nivelul tensiunii arteriale. Odată ce afecțiunea de bază este tratată, tensiunea arterială va reveni la normal. În funcție de starea dumneavoastră, medicul vă va prescrie medicamente, modificări ale stilului de viață și alte opțiuni de tratament pentru a vă controla nivelul tensiunii arteriale.

Comentarii: