fanatik.ro
Humusul este o mâncare tradițională arăbească, făcută din năut fiert, zdrobit apoi și amestecat cu o pastă denumită tahini, din semințe de susan, plus ulei de măsline, usturoi și zeamă de lămâie. Asta minimal vorbind, pentru că pasta respectivă poate fi îmbogățită, după gust, și cu alte ingrediente și condimente.
Ca și beneficii ale humusului menționăm:
Pentru că e bogat în vitaminele E și K. În Polonia s-a descoperit că două soiuri diferite de năut sunt eficiente și în reducerea markerilor inflamatorii.
Năutul conține 3 elemente – saponinele, inhibitorii de protează și acidul fitic – care protejează natural celulele de riscul de cancer.
CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci pentru a avea o stare de sănătate bună: Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic
În mare parte compus din proteine, Humusul dă o senzație de sațietate (este depășit doar de avocado în această „reacție”). Iar această senzație de sațietate împiedică organismul să simtă nevoia de gustări și dulciuri. Bonus implicit: scăderea greutății!
Vă propunem această rețetă delicioasă pentru a beneficia de toate proprietățile acestui aliment și pentru ca zilele de post să nu fie lipsite de gust.
CITEȘTE ȘI: Eşti obosit tot timpul sau te simţi slăbit? TOP 10 alimente care cresc nivelul de hemoglobină
1. Se toacă rondele mici usturoiul și se scurge conserva de năut de apă.
2. Se adaugă toate ingredientele în robotul de bucătărie și se mixează până se obține o pastă omogenă.
3. Se adaugă apă încălzită, dacă mai este nevoie sau dacă se preferă o pastă mai subțire.
4. Se servește imediat, la temperatura camerei și se păstrează la frigider 1-2 zile.