Poate vi se pare o lipsă de igienă să aruncaţi carnea de pui în vasul în care urmează să o gătiţi fără să o spălaţi. Adevărul este că apa nu face decât să împrăştie bacteriile şi să ducă la o contaminare încrucişată în urma căreia vă puteţi alege cu nişte probleme de sănătate grave.
Toate reţetele din cărţile de bucate care conţin carne de pui recomandă spălarea acesteia. E primul pas. Pare chiar logic, însă este unul dintre sfaturile pe care nu trebuie să le urmaţi dacă nu vreţi să vă alegeți cu infecţii date de Salmonella, Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni.
Apa poate curăţa bacteriile de pe carnea de pui, dare le vor ajunge în chiuvetă, pe blatul de bucătărie, pe ştergare sau alte suprafeţe cu care va intra în contact. Acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă dacă ai putea să vezi cu microscopul, te-ai speria.
Câți ani CREZI că au aceste femei? Adevărul te va șoca!
Mituri despre răceală și gripă. Cât este adevăr și cât este fals?
Ce să NU depozitezi NICIODATĂ sub pat. Vezi de ce!
Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite a dat şi o recomandare în acest sens: carnea de pui nu se spală pentru că bacteria periculoase pot ajunge pe alte suprafeţe, ustensile sau chiar alimente. Cel mai sigur mod de a ucide bacteriile de pe carnea de pui este prin gătire, notează livescience.com.
Şi autorităţile care se ocupă de sănătatea publică din Marea Britanie recomandă acelaşi lucru: carnea de pui trebuie doar gătită. În plus ei precizează şi ce ni se poate întâmpla dacă bacateriile ajung în corpul nostru: dureri de stomac, diaree severă, stări de vomă care pot dura până la 5 zile.
Și medicii români au aceleași recomandări. Iată ce explicații a dat Gabriela Berechet, doctor inginer în alimentaţie, pentru Gustarte:
”Carnea de pui este cea mai incriminată sursă de Salmonella, dar mai ales de Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni. Pe lângă ultimele două, Salmonella este cea mai uşoară toxiinfecţie, dacă se poate spune aşa.
Prin spălarea cărnii de pui există riscul major ca bacteriile patogene să ajungă şi în carne, ceea ce face produsul finit un potenţial pericol biologic.
Cum TE MINTE, în funcţie de zodie
DE CE trebuie să consumi CACAO, dacă ai PESTE 40 de ani
Ce trebuie să faci pentru a avea un păr frumos: Secretele pe care nu trebuie să le ocoleşti
Temperaturile de prelucrare termică nu au eficienţă de distrugere microbiană 100%, ba mai mult, fiind o carne dietetică, se prelucrează la temperaturi mai scăzute (poşare în fond de pui – maxim 90 grade Celsius, frigere în tigaia antiaderentă – maximum 70 C în centrul termic, prăjire în baie de ulei la 170 C, adică 75 grade Celsius în centrul termic.
Suplimentar, Yersinia şi Campylobacter sunt bacterii criofile, adică iubitoare de frig, unde continuă să se înmulţească şi să producă exotoxine, al căror unic mediu de vehiculare este apa. De aceea nu se spală carnea de pasăre, în special, şi carnea – în general!”.
Vrei să scapi de kilogramele în plus: Iată secretul care te poate scăpa de probleme
Dieta cu CASTANE. Slăbește sănătos!
Cum i-a convins o profesoară pe cei mici să SE SPELE pe mâini / VIRAL
În SUA este chiar o campanie iniţiată de cercetători de la Universitatea din New Mexico, ”Nu spăla puiul!”. Jennifer Quinlan, conducătoarea proiectului, a declarat că nu există nicio dovadă ştiinţifică pentru a demonstra că atunci când alegem să spălăm carnea de pui suntem mai în siguranţă.