LIFESTYLE

Iată CUM poți renunța la fumat FĂRĂ să te îngrași

Foto: Pinterest.com

Cresterea in greutate reprezinta una dintre cele mai folosite scuze pentru a nu renunta la fumat. Cu toate ca beneficiile renuntarii la fumat depasesc cu mult riscul de a lua in greutate, multi dependenti de nicotina prefera sa nu-si puna in pericol silueta si sa fumeze in continuare.

CITEȘTE ȘI: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

Insa renuntarea la fumat nu trebuie neaparat sa duca la o crestere in greutate. „Cresterea in greutate nu este o regula valabila toti cei care se lasa de fumat. Aproximativ o treime dintre cei care se lasa de fumat intampina probleme cu kilogramele. In medie, greutatea creste cu 2-4 kilograme. Desi aceste kilograme nu bucura pe nimeni, fumatorii trebuie sa nu uite de beneficiile care vin odata cu renuntarea la acest viciu,” declara pentru WebMD dr. Scott McIntosh, profesor la Universitatea Rochester din New York si director la Greater Rochester Area Tobacco Cessation Center.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de tutun este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. Statisticile arata ca in lume sunt fumate aproximativ 20 de miliarde de tigari pe zi.

De ce luam in greutate?

Cresterea in greutate dupa renuntarea la fumat poate fi provocata de doi factori:

In primul rand mananci mai mult. Daca te lasi de fumat, vei dori sa inlocuiesti acest obicei si de multe ori se intampla sa fie inlocuit cu mancatul. Avand in vedere ca acum simti mai bine mirosul si gustul, alimentele dulci vor deveni mai atractive pentru tine.

CITEȘTE ȘI: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Al doilea motiv este ca nicotina creste rata arderilor din organism. Odata cu renuntarea la fumat, organismul nu va arde la fel de multe calorii.

Cum poti avea grija de silueta ta?

Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos in pastrarea siluetei dupa renuntarea la fumat:

1. Pastreaza in bucatarie doar gustari sarace in calorii. Dependenta de nicotina este data si de obiceiul de a pune ceva in gura. Daca schimbi tigarile cu dulciuri bogate in calorii, atunci kilogramele in plus nu trebuie sa te surprinda. Asigura-te ca in jurul tau se gasesc doar gustari sarace in calorii. Opteaza pentru fructe si legume.

CITEȘTE ȘI: TESTUL SIMPLU care îți indică dacă bei suficientă apă

2. Consuma cat mai multa apa. Apa consumata inainte si in timpul masei te ajuta sa te hidratezi, iti poate da o stare de satietate si astfel te ajuta sa mananci mai putin.
De asemenea, consumul de apa te poate ajuta atunci cand simti nevoia de a pune ceva in gura, in afara de tigari.

3. Opteaza pentru alimente bogate in fibre. Exista studii efectuate care arata ca fibrele ajuta la reducerea apetitului si mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.

4. Portii mai mici. Cercetarile efectuate pana in prezent arata ca folosind farfurii si pahare mai mici, tindem sa manancam mai putin.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre semnul zodiacal și stilul alimentar. Alimentele potrivite fiecărei zodii

5. Stabileste-ti un program de exercitii! Exercitiile fizice te ajuta sa arzi caloriile si sa lupti impotriva dorintei de a fuma. De asemenea, activitatea fizica reduce nivelul de stres, fiind de un real ajutor in lupta impotriva acestui viciu.

Comentarii: