De la împodobirea bradului, mersul cu colindul în ajunul Crăciunului până la curățenia de iarnă, luna decembrie e plină de tradiții interesante și distractive. Însă, dacă îți place să citești și mai poți adăuga ceva în programul tău, acest obicei din Islanda ar putea fi exact ceea ce Crăciunul tău are nevoie.
Numele islandez pentru această tradiție este “Jolabokaflod” care înseamnă potopul cărților de Crăciun. Iată cum funcționează: în locul schimbului de cadouri în dimineața de Crăciun, familiile fac acest lucru în ajun, dăruind în mod special un lucru: cărți. Astfel, în seara de 24 decembrie fiecare membru al familiei deschide o carte nouă.
CITEȘTE ȘI:GREȘEALA clasică pe care o fac toți șoferii iarna
Există câteva variante ale acestei tradiții. Unele familii aleg fiecărui membru în parte o anumită carte. Altele fac un fel de schimb de cărți, fiecare aducând o carte pe care vrea să o recomande familiei. Le pun pe toate la un loc și fiecare membru al familiei își alege o carte pe care ar vrea să o citească. Partea cea mai interesantă acum urmează: fiecare își ia cartea și împreună cu o ceașcă de ciocolată caldă se pun undeva să citească până când îi ia somnul.
„Această cultură a dăruirii cărților este adând înrădăcinată în felul în care familiile percep Crăciunul ca sărbătoare” declara Kristjan B. Jonasson, Președintele Asociației Editorialiștilor din Islanda, conform NPR.
CITEȘTE ȘI:Secretele oamenilor de succes: 10 lucruri pe care le fac în fiecare dimineață
Deși această tradiție a dăruirii cărților are loc în ajunul Crăciunului, pregătirile încep cu luna noiembrie, când are loc deschiderea oficială a sezonului de Crăciun. Asociația editorialiștilor islandezi trimite prin poștă fiecărei familii din țară un catalog cu toate titlurile noi publicate în acel an în Islanda. Ați citit bine, fiecărei familii în parte! În felul acesta fiecare își alege ce carte să dăruiască de Crăciun.
Tradiția dăruirii cărților datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Islanda avea greutăți financiare. Multor familii le era greu să facă multe cadouri. Și cum hârtia era ieftină, cărțile au devenit principalul cadou făcut în majoritatea familiilor islandeze. Așa a și rămas de atunci încoace.