Bucătăria este un subiect greu de abordat pentru generația tânără care nu a avut parte de experiențe culinare sau de îndrumători care să le insufle pasiunea și satisfacția pe care le deții când îți reușește o anumită rețetă.
Este foarte important să cunoaștem anumite trucuri care ne pot ușura munca și care ne ajută să economisim timp în bucătărie.
Tocmai din acest motiv împărtășim astăzi câteva trucuri utile pentru realizarea preparatelor noastre cu ușurință.
CITEȘTE ȘI: Cum să fierbi cartofii în cinci minute: Micile trucuri care te ajută să termini repede
Idei inedite care au ca scop salvarea timpului, efortului și banilor în bucătărie
1. Alimentele la temperatura camerei – Multe rețete de prăjituri și plăcinte cer ca ingredientele să fie la temperatura camerei. Dacă te-ai luat cu alte treburi și ai uitat să le scoți din frigider, folosește aceste trucuri:
Ouăle prea reci pot fi aduse la temperatura camerei dacă le pui câteva minute într-un castron cu apă caldă (nu clocotită).
Taie untul cubulețe și răsfiră-le pe o farfurie – bucățile mici se vor înmuia mult mai repede decât un întreg pachet de unt.
Dacă vrei să grăbești și mai mult procesul, acoperă untul cu pahar de sticlă încălzit în prealabil (pune-l câteva secunde sub apă fierbinte).
2. Pune aluatul de pâine sau cozonac la dospit în cuptorul preîncălzit și oprit – Dacă ți se pare că e prea rece în bucătărie sau curenții de aer afectează dospirea aluatului, folosește cuptorul din dotare.
Pornește-l pentru 5 minute la 100°C, apoi oprește-l și introdu aluatul pentru dospit. Căldura și umiditatea vor oferi aluatului condițiile perfecte să crească.
3. Cum elimini mirosurile neplăcute impregnate în tocătoarele de lemn – Acest truc te ajută să îndepărtezi mirosurile, dar și resturile foarte mici de alimente de pe tocătoare: freacă-le cu sare grunjoasă și lasă să acționeze timp de 10-15 minute, apoi curăță-le cu o jumătate de lămâie (cu partea tăiată în jos) și lasă-le să se usuce.
Vei scăpa astfel de mirosurile care au acaparat tocătoarele.
Idei inedite care au ca scop salvarea timpului, efortului și banilor în bucătărie
4. Cum păstrezi ierburile aromatice proaspete mai mult timp – Un truc în memoria tuturor legăturilor de pătrunjel, mărar, leuștean, care au sfârșit uscate sau alterate într-un vas cu apă. Iată cum să procedezi: taie cu o foarfecă capetele tulpinilor și pune apoi verdețurile într-un recipient cu apă.
Folosește o pungă de plastic pentru a înveli complet “coroana” de frunze și leagă punga cu o sfoară în jurul recipientului.
Desigur, există și varianta mult mai comodă: păstrează frunzele gata tăiate și spălate într-un mediu vidat de până la 5 ori mai mult timp decât în cazul depozitării fără vid.
CITEȘTE ȘI: Trucuri de care să ții cont când gătești peștele
5. Cum obții acasă cel mai bun pesmet – Pesmetul poate fi un ingredient esențial în rețete, fie că îl adaugi în compoziția de chiftele, fie că tapetezi o tavă cu unt și cu pesmet sau îl presari deasupra preparatelor gratinate pentru o notă crocantă irezistibilă.
Dacă îți dai seama în ultimul moment că nu mai ai pesmet, înlocuiește-l cu câteva felii de pâine prăjită date pe răzătoare sau mărunțite la un robot de bucătărie cu funcția de mărunțit.
Comentarii: