Deși este un organ mic, in formă de pară și aparent banal, fierea (bila) împarte spațiul din cavitatea abdominală cu ficatul și pancreasul, având ca sarcină depozitarea bilei și eliberarea ei treptată în organism pentru a facilita procesul de digerare a grăsimilor.
Organismul uman este extrem de complex și de greu de descifrat uneori. Astfel că un organ atât de mic cum este fierea, atunci când activitatea sa este dată peste cap poate perturba întregul organism.
Aceste modificări ce apar la nivelul ei se petrece de cele mai multe ori prin formarea de pietre biliare, iar o alimentație bogată în grăsimi, consumul exagerat de alcool contribuie din plin la perturbarea activității sale.
Cu cât este mai mare cantitatea de grăsimi în organism cu atât mai mari sunt șansele pentru a se forma cristale ce ulterior se pot transforma în pietre, remarcă clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum poți scăpa de o criză de fiere în 15 minute
Când apar pietrele biliare?
De principiu femeile sunt mult mai expuse la apariția pietrelor biliare deoarece ele se confrntă adesea cu probleme hormonale ce predispune la fluctuații de greutate, dar și din cauza administrării diferitelor metode contraceptive.
Fluctuațiile hormonilor sexuali pot declanșa adesea o creștere a producției de calculi biliari.
O afecțiune silențioasă
De cele mai multe ori, odată apăruți acești caliculi biliari nu dau simptome, motiv pentru care este considerată ca fiind o afecțiune silențioasă.
Însă, de cealaltă parte sunt oamenii care au parte din plin de aceste simptome, cele mai dese fiind durerile abdominale care vin și trec, de cele mai multe ori după mesele copioase și grase. Și asta deoarece vezica biliară se contractă ca răspuns la mâncare și forțează piatra din interiorul ei, de aici apare senzația de durere și disconfort abdominal.
Greața sau vărsăturile apar mai ales atunci când piatra se deplasează și se blochează într-un canal în care sunt păstrate enzimele digestive, și astfel apare inflamația zonei și aparița durerii însoțită de cele două simptome și anume greață și/sau vărsătură, în special după masă.
Arsurile din piept, de la stomac sunt o consecință a refluxului gastric care adesea poate fi însoțit de crampe și de asemenea te poți confrunta cu prezența urinei și a scaunului mult mai închise la culoare decât de obicei.
În cazul în care apare febra însoțită de frisoane și de creșterea ritmului cardiac, fiind insoțite de durerea abdominală, nu ezita să mergi la medicul specialist deoarece acesta este semnul cel mai bun că debitul vezicii biliare este blocat complet și riscul de infecție este foarte ridicat.
Comentarii: