MOMS REVIEW

Îmbrățișați-vă cât mai des copiii! Legătura dintre afectivitate și dezvoltarea creierului la bebeluși, ce spun specialiștii

Chiar dacă poate mulți dintre noi am auzit destul de des, prea des poate, în jur expresia ”nu-l mai lua prea des în brațe că se învață așa”, iată că experiții vin și ne precizează că nu există nimic rău în răsfățul la care tânjește orice copil, de la bebeluș și până la preadolescenți. Ba mai mult, sunt numai efecte pozitive asupra sănătății afective a copilului dumneavoastră, asupra psihicului și, mai ales, asupra creierul, direct, scrie portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Evident, cand bebelușul a crescut și nu-l mai puteți legăna atunci când este aproape cât dumneavoastră de înalt, mai este loc de o îmbrățișare și o strângere la piept.

Citește și:  Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic

Mângâierile, vitale pentru bebeluși

Dacă vă numărați printre părinţii care întotdeauna o fac, iar dacă e vorba de bebeluși, stați numai cu ei în braţe, la joacă și îi mângâiați, keep going. Acesta este drumul bun, după ultimele cercetări: afecţiunea fizică în timpul perioadei de dezvoltare a bebeluşului, în primul rând, este mult mai importantă decât ne-am fi imaginat.

Cu cât îmbrăţişăm mai mult un copil, cu atât mai mult creierul său se dezvoltă, sunt concluziile unui studiu realizat de Nationwide Children’s Hospital, din Ohio. Astfel, s-a descoperit că bebeluşii care au avut parte de mai multă afecţiune din partea părinţilor sau a angajaţilor spitalului au avut creierele mai puternice, mai dezvoltate.

Potrivit cercetătorului Dr. Nathalie Maitre, un simplu contact, o simplă îmbrăţişare poate face o mare diferenţă în dezvoltarea creierelor celor mici. Mai ales când vine vorba de prematuri: lor trebuie să li se asigure atingerile, mângâierile şi prezenţa părinţilor, acestea fiind esenţiale pentru a le ajuta creierele să reacţioneze la atingerile delicate în aceeaşi manieră în care o fac şi bebeluşii născuţi la termen şi care au creat o legătură cu mamele lor încă din pântec.

Practic, afecţiunea este vitală în dezvoltarea creierului. Îmbrăţişările şi momentele prin care ne arătăm dragostea faţă de bebeluşi trebuie să aibă loc cât mai des posibil.

 

Comentarii: