Piața locală a locuințelor a intrat într-un nou ciclu de creștere de mai bine de doi ani încoace. O serie de date din piață arată însă că interesul pentru asemenea tranzacții, în special achiziții, s-a intensificat în primul semestru din 2017, pe fondul unui context economic favorabil. Datele din prima jumătate a anului arată, în mod neechivoc, o intensificare a interesului pentru segmentul rezidențial.
O dovadă a acestui fapt este apariția tot mai multor jucători pe această piață. Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, numărul agențiilor imobiliare active în România s-a majorat cu 28% în decursul ultimelor 12 luni, din iunie 2016 până în iunie 2017. Astfel, în orașele din România activează în prezent 3.508 agenții imobiliare, ceea ce reprezintă o premieră pentru piața locală în ultimii zece ani.
Dintre principalele centre regionale ale țării, piața din Constanța a crescut cel mai mult (ca pondere): aici, numărul firmelor de profil este cu 70% mai mare decât în urmă cu un an; pe locul al doilea în clasament se situează Brașovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%) și Timișoara (+10%). Totuși, în cifre absolute, cele mai multe agenții imobiliare se află în București.
Mâncărurile care îți DISTRUG fața! DE CE ai tenul plin de coșuri și pete
Tipuri de durere DIRECT ASOCIATE cu stările emoționale
În CÂT timp TE TRANSFORMĂ fitness-ul?
Cu 1.030 de firme care prestează astfel de servicii, Capitala cumulează aproape o treime din jucătorii activi la nivel național. Totuși, liderii din domeniu atrag atenția asupra necesității profesionalizării acestei piețe.
La mai multe căutări, prețuri mai mari
Un semn al creșterii cererii pentru proprietățile rezidențiale este, desigur, și evoluția prețurilor.
Astfel, suma medie solicitată pentru apartamentele (noi și vechi) scoase la vânzare în toată România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui decembrie 2016).
Cea mai mare creștere, de 10%, a avut loc în Cluj-Napoca, la mică distanță situându-se Iașiul, cu un avans de 9,6%. Următoarele poziții în topul marilor orașe ale țării sunt ocupate de Timișoara (+8,2%), Constanța (+7,3%), Brașov (+6,2%) și București (+5,4%).
Ce A FĂCUT Melania Trump în timp ce soțul ei purta discuții cu liderii lumii
Unde s-a ajuns… S-a inventat IAURTUL LA PLIC!
Ai probleme cu spatele? Iată modalitățile pentru a scăpa de dureri
„Vedem o creștere accelerată în ceea ce privește segmentul nou. Din datele monitorizate de noi, aproape jumătate dintre cumpărători urmăresc să achiziționeze un apartament nou în mod explicit. În București și marile orașe asistăm la dezvoltarea unei generații noi de proiecte imobiliare, de multe ori multifuncționale. Este vorba de dezvoltatori cu viziune, pe care o transpun într-un concept viabil pe piață. Oferta răspunde așadar pe măsura cererii, iar valoarea adăugată justifică niște prețuri cu 5-10% mai mari decât cele practicate în urmă cu un an. Totuși, dacă e să comparăm această perioadă cu cea de dinaintea crizei, prețurile sunt considerabil mai jos, ceea ce ne indică o creștere sustenabilă, acoperită de cerere solvabilă.” a declarat Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management și membru al CPI.
Nu în ultimul rând, statisticile arată că proprietățile listate pe site au devenit semnificativ mai atractive în 2017. Astfel, numărul contactelor per anunț a crescut cu 68% în primele cinci luni ale acestui an față de perioada similară din 2016; în același răstimp, numărul total de lead-uri generate de către portal s-a majorat cu 61%.
Adevăratele motive pentru care medicii recomandă ochelarii de soare
Îţi trosneşti degetele? Vezi cât de NOCIV este acest obicei!
Obiceiurile alimentare care îți strică dinții. VEZI care sunt soluțiile pentru a te proteja
O dovadă a intensificării interesului pentru achiziții imobiliare este și reducerea duratei de încheiere a unei tranzacții: în perioada ianuarie-mai 2017, un apartament cu două camere s-a vândut, în medie, în două luni și jumătate – față de o perioadă de trei luni în același interval al anului precedent.
Comentarii: