NUTRITIE SANATATE

În ce situații să nu consumi kefir: Îți poate afecta grav sănătatea

romanialibera.ro

În ce situații să nu consumi kefir: Îți poate afecta grav sănătatea. În ciuda proprietăților sale benefice, kefirul poate fi periculos. Chirurgul Alexander Umnov explică când această băutură din lapte face mai mult rău decât bine.

Când este kefirul dăunător?

Expertul explică faptul că, dacă sticla este deschisă pentru o perioadă lungă de timp, bacteriile din băutura fermentată mor și rămâne doar drojdia.

„Dacă kefirul este deschis pentru o perioadă lungă de timp, bacteriile lactice mor și rămâne doar drojdia, care provoacă fermentație în tractul gastrointestinal, balonare, perturbarea microflorei și diaree. Din cauza fermentării, kefirul nu trebuie consumat de persoanele cu gastrită și ulcer peptic. Acest lucru se datorează acidității crescute a kefirului, care poate stimula secreția crescută de suc gastric și poate provoca durere, arsuri la stomac sau alte senzații neplăcute”, subliniază Dr. Umnov.

CITEȘTE ȘI: Efecte uimitoare: Ce se întâmplă dacă începi să consumi zilnic kefir

Potrivit acestuia, din cauza fermentării, kefirul conține o mică doză de alcool, motiv pentru care această băutură trebuie consumată cu prudență de femeile însărcinate, de cele care alăptează și de copiii în creștere.

Medicul a reamintit că kefirul conține lactoză – zahăr din lapte. Persoanele cu deficit enzimatic de lactoză nu o pot digera.

„În acest caz, este mai bine să alegeți versiuni fără lactoză ale kefirului și ale altor produse lactate fermentate. Persoanele cu alergii la proteinele din lapte reacționează prost la kefir. Dacă apar erupții cutanate, mâncărimi, umflături sau dificultăți de respirație după ce ați băut kefir, este mai bine să nu-l mai beți și să consultați medicii – un terapeut, gastroenterolog, alergolog, nutriționist”, spune chirurgul.

Dar, în ciuda posibilelor sale daune, kefirul are și o grămadă de beneficii care nu ar trebui neglijate. Experții recomandă consumul de kefir cu o jumătate de oră înainte de mese. Este un bun obicei să beți o cană înainte de ziua de lucru, înlocuind ceaiul sau cafeaua cu acesta. Pentru cei care urmează o dietă, este mai bine să îl luați seara.

Beneficiile kefirului înainte de a merge la culcare sunt următoarele:

  • Capacitatea de a restabili microflora intestinală, deoarece în timpul somnului bacteriile de acid lactic sunt cele mai active. Noaptea, sistemul digestiv este curățat cu atenție de toxine și deșeuri.
  • O porție de kefir seara vă ajută să adormiți ușor și rapid și vă îmbunătățește starea de spirit: proteinele lactate din această băutură sunt o sursă de triptofan, care se transformă în hormonul bucuriei – serotonina. Consumul de kefir în fiecare zi reduce iritabilitatea.

CITEȘTE ȘI: Laptele care reglează nivelul zahărului în sânge: Este bun și pentru intestine

  • Seara, băutura ajută la suprimarea apetitului, ceea ce este important pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus. Noaptea, organismul absoarbe mai bine calciul conținut în kefir, potrivit actualno.com.

Comentarii: