În plină criză a pestei porcine, românii ocolesc porcul românesc, apelând însă la cel iberic. Chiar dacă este mult mai scumpă, carnea de porc spaniol (porcul iberic) îşi face tot mai mult loc în farfuriile românilor! Animalele sunt crescute cu ghinde şi se relaxează în bătaia soarelui întreaga zi. Nu e de mirare că și prețeul este pe măsură!
CITEȘTE ȘI: Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt
Porcii iberici reprezinta o specie unica, obtinuta ca rezultat a mii de ani de selectie si eforturi de adaptare la conditiile naturale din Peninsula Iberica.
In decursul acestui proces de selectie, porcii iberici au dezvoltat o caracteristica genetica singulara, care le permite sa inmagazineze rezerve de grasime infiltrata in masa musculara, dand astfel un aspect marmorat carnii si conferind o consistenta, gust si aroma inconfundabile produselor elaborate cu aceasta materie prima.
CITEȘTE ȘI: Cât de des și ce tipuri de CARNE este indicat să consumaţi în funcție de AFECȚIUNILE avute
Ca aspect general, sunt animale cu piele de culoare cenusiu-inchis, rat ascutit si picioare lungi si robuste. Aceasta culoare este, de altfel, cea care a facut ca in mod popular, jambonul iberic sa fie supranumit si pata negra (gheara neagra).
Porcul iberic este crescut în sălbăticie pe pășuni, iar în ultimele luni de îngrășare este hrănit doar cu ierburi naturale și ghindă
Pulpele de porc iberic se matureaza lent in zonele muntoase cu climat temperat, cu aer uscat in timpul verii si iernii cu temperaturi scazute. Sararea acestora se face si astazi precum odinioara, cu sare extrasa, rafinata si purificata din Marea Mediterana, urmand apoi un proces gradual si natural de transformare si maturare a pulpelor in jamboane crud-uscate.
Acest proces unic si complex de maturare – uscare dureaza intre 7 si 36 luni de zile pentru fiecare jambon, in functie de particularitatile acestuia si de calitatea dorita.
La fel ca vinul bun, jamonul iberic ajunge incet la maturitate in beciurile intunecoase, racoroase si uscate, special amenajate in fabricile din Spania. Trecerea lunilor creeaza aromele sugestive si savoarea intensa specifica produselor iberice.
CITEȘTE ȘI: În CÂT TIMP și la CE TEMPERATURĂ se gătește fiecare tip de carne
Porcul iberic are foarte multă grăsime şi de aceea, carnea poate sta mai mult timp la uscat, căpătând o aromă mai intensă şi mai complexă. În funcţie de dieta porcului, jamonul iberic se împarte în trei categorii de calitate:
- Jamon iberico de cebo – este cel mai ieftin din clasa lui. Provine din porc hrănit doar cu cereale, iar conservarea durează 2 ani.
- Jamon iberico de cebo de campo – provine din porci hrăniţi cu cereale şi ghinde.
- Jamon iberico de bellota – este cel mai scump de pe piaţă. Provine din porci cu o dietă bazată strict pe ghinde, iar maturarea durează până la 3 ani. Porcii destinaţi pentru jamon bellota sunt eliberaţi în câmp la vârsta de 10 luni. Datorită ghindelor, se îngraşă 1 kg pe zi, iar după 3-4 luni îşi dublează greutatea. Antioxidanţii din ghinde ajută la conservarea jamonului pentru o perioadă mai lungă. În timpul procesului de zvântare grăsimea devine „mono-nesaturată“, adică are un nivel ridicat de acid oleic (benefic pentru organismul uman). Singura grăsime mai bogată în acid oleic este uleiul de măsline.
Valorile nutritionale ale jamonului:
Persoanele preocupate de aspectele nutritionale trebuie sa cunoasca faptul ca particularitatile genetice ale porcilor iberici precum si alimentatia acestora, bazata pe ghinda, fac ca grasimea acestora, in special cea infiltrata in masa musculara, sa contina peste 50% grasimi mononesaturate (acid oleic).
CITEȘTE ȘI: Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline
Acesta este si principalul constituent al uleiului de masline, reprezentand grasimea cel mai bine tolerata si cea mai usor digerabila de catre organismul uman, fiind o componenta a membranelor celulare si principalul constituent energetic al laptelui matern. Datorita acestui fapt, mai in gluma, mai in serios, spaniolii numesc porcii iberici ca fiind masline cu patru picioare.
Recomandari de servire
Temperatura optima de servire: 20 ° – 24 °C.
Pentru a savura și a vă bucura de subtilitățile acestui jamon, feliile trebuie tăiate foarte fin.
CITEȘTE ȘI: Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci
In Spania, jamoanele crud-uscate stau la baza traditionalelor tapas (aperitive tipic spaniole, apreciate in toata lumea ca parte esentiala a dietei si obiceiurilor alimentare mediteraneene). Pentru a prepara tapas, jamonul trebuie feliat foarte fin si insotit de vin rosu sau bere, paine cu rosii si ulei de masline, masline verzi, fructe de mare etc.).
Comentarii: