Inamicii neobservați ai ficatului: 3 obiceiuri „bune” care îl distrug. Doar o abordare integrată va menține ficatul sănătos timp de mulți ani. Mulți dintre noi sunt obișnuiți să creadă că bolile hepatice apar doar din cauza dependenței de alcool. În realitate, însă, există o serie de obiceiuri aparent inofensive și uneori chiar utile care se dovedesc a fi extrem de periculoase pentru acest organ vital .
Într-un efort de a-și îmbunătăți sănătatea, mulți oameni apelează la diverse suplimente nutritive și complexe de vitamine. Cu toate acestea, consumul excesiv de astfel de medicamente poate duce la hepatotoxicitate indusă de medicamente – distrugerea structurii ficatului.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu ficatul și rinichii dacă slăbim mai mult de 4 kg într-o lună
Acest lucru este valabil în special pentru vitaminele A și E, precum și pentru suplimentele nutritive care conțin un număr mare de plante. Astfel de suplimente au un efect hepatotoxic dovedit și, în caz de utilizare excesivă, pot provoca dezvoltarea hepatitei toxice.
Prin urmare, experții fac apel la moderație în consumul de suplimente nutritive și vitamine. Totul trebuie să fie strict în limitele recomandate, altfel, în loc de beneficii, puteți provoca daune semnificative ficatului.
În ciuda popularității dietelor de „înfometare”, medicii avertizează că pauzele lungi frecvente în alimentație pot afecta negativ și funcționarea acestui organ. La urma urmei, ficatul secretă constant bilă, care este necesară pentru funcționarea normală a digestiei. Atunci când o persoană refuză mâncarea pentru o perioadă lungă de timp, apare stagnarea bilei, ceea ce creează un stres suplimentar asupra acestui organ.
În plus, dacă coordonarea secreției biliare este perturbată, este posibil ca aceasta să nu intre în intestine și stomac în volumul necesar, provocând arsuri la stomac, iritarea mucoaselor și alte tulburări digestive. Gastroenterologul remarcă faptul că astfel de „experimente alimentare” pot provoca dezvoltarea unei încărcături toxice asupra întregului organism.
Experții recomandă respectarea unei diete regulate, deși în porții mici. Când vine vorba de „mâncatul intuitiv”, acesta are mai mult de-a face cu compoziția dietei dumneavoastră decât cu momentul meselor. Dacă o persoană nu are poftă de mâncare, acest lucru ar trebui să fie considerat un semnal al unei posibile boli hepatice, potrivit actualno.com.
Fructele conțin cu siguranță multe vitamine și substanțe nutritive. Dar acestea sunt, de asemenea, bogate în fructoză, un zahăr simplu care, atunci când este consumat în exces, poate duce la dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic. Fructoza, care intră în organism în cantități mari, se transformă în grăsime, care este apoi depozitată în ficat.
CITEȘTE ȘI: Medicamentul, care se găsește în orice casă, care poate duce la îmbolnăvirea ficatului
În plus, consumul excesiv de fructoză poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la apariția plăcilor de colesterol în vasele de sânge. De aceea, gastroenterologii recomandă insistent limitarea consumului de sucuri, fructe dulci și alte surse concentrate de fructoză. Acest lucru va contribui la reducerea sarcinii asupra ficatului și la eliminarea riscului de apariție a bolilor grase ale acestui organ.
Astfel, chiar și obiceiurile care par benefice pentru sănătate pot provoca de fapt daune grave ficatului, unul dintre cele mai importante și vulnerabile organe umane. Pentru a preveni problemele cu acest „muncitor tăcut” al corpului nostru, este necesar să monitorizăm cu atenție dieta, doza de vitamine și suplimente nutritive, precum și să menținem o dietă regulată.