Siropul de brad este considerat o licoare tămăduitoare pentru persoanele care nu au poftă de mâncare sau chiar pentru durerile de gât. Siropul de brad se pregătește din timpul verii și este folosit, în special, iarna, atunci când din cauza frigului apare și durerea de gât.
Siropul de brad are rol terapeutic pentru mai multe afecțiuni. Este un tonic pulmonar cu efecte antiseptic și un remediu tradițional pentru:
CITEȘTE ȘI: Te scapă de anemie! Băutura preparată acasă care rezolvă deficitul de fier din organism
Siropul de brad este recomandat tuturor persoanelor, în special celor care sunt expuse frecvent îmbolnăvirilor din cauza sistemului imunitar scăzut, potrivit dcmedical.ro.
Pentru anemii se urmează o cură de 3 săptămâni, în care înainte de fiecare masă se iau 1-3 linguriţe din acest produs, diluate într-un pahar cu apă.
Pentru probleme respiratorii: se ia câte o linguriţă, de fiecare dată când simţim nevoia şi de preferat împreună cu miere. Să nu se depăşească 5 linguriţe pe zi.
Pentru migrene se folosește în ceai, în loc de miere sau zahăr.
Pentru oboseală intelectuală şi stres siropul de brad de folosește în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol se ia câte o linguriţă din acest produs.
Pentru tratarea tusei, siropul de brad se amestecă o linguriţă cu miere şi se ia de mai multe ori în decursul unei zile.
Siropul de brad se prepară vara, atunci când se culeg mugurii de brad și cetina. Au o culoare de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Yale au descoperit: Lucrul banal care îți poate întări sistemul imunitar
Mugurii şi se lăsă de seara până dimineaţa într-un vas cu apă rece, dimineaţa se mai trec prin câteva ape pentru îndepărtarea impurităţilor, apoi se toarnă apă rece și se pun la fiert timp de o oră.
Lichidul obținut se strecoară, iar apa rămasă se cântărește și se adaugă un kilogram de zahăr la un litru de apă, iar apoi se pune la fiert până în momentul în care se obține siropul.