SANATATE

Începe ziua în formă: Remediile care te pot ajuta să combați durerea de spate

billboard.com

Te confrunți cu durere lombară imediat după ce te trezești? Iată care ar putea fi cauzele unei dureri de spate dimineața, dar și câteva îndrumări pentru a combate această dorsalgie.

Aproximativ patru din cinci persoane au o durere de spate la un moment dat în viață, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la medic. Totuși, unii oameni sunt mai predispuși să aibă dureri de spate decât alții.

În primul rând, persoanele care au trecut de 30 de ani au mai multe dureri de spate, deoarece discurile dintre oasele coloanei vertebrale se uzează pe măsură ce organismul îmbătrânește. cauzând dureri și rigiditate. În al doilea rând, și persoanele cu kilograme în plus au un risc suplimentar de dureri de spate, deoarece greutatea în exces pune presiune asupra articulațiilor și discurilor.

Nu mai puțin important, persoanele care fumează, beau alcool în exces sau duc un stil de viață sedentar au un risc mai mare de dureri de spate, la fel și cele care au locuri de muncă și activități care necesită ridicarea unor obiecte grele.

Ai dureri de spate dimineața?

Durerile de spate pot fi de multe tipuri, printre care cele cauzate de un disc herniat, de postură incorectă zilnică, de un nerv ciupit sau de osteoporoză.

Durerea lombară poate avea numeroase cauze (entorse, fracturi, stenoză, artrită etc.), dar, dacă apare doar dimineața la trezire, cauzele au – de obicei, dar nu neapărat – legătură cu salteaua sau cu postura de dormit.

Durerea lombară matinală se resimte în mod special la ridicarea din pat și apare din cauza perioadei îndelungate de repaus din timpul nopții, precum și din cauza reducerii fluxului sangvin pe timpul somnului. După câteva mișcări, durerea dispare de cele mai multe ori sau măcar se estompează.

Din ce cauze apare durerea lombară dimineața?

Iată câteva motive pentru care te-ai putea pomeni cu dureri de spate dimineața, la trezirea din somn sau la ridicarea din pat:

Postura de dormit incorectă

Dacă ai dureri de spate în fiecare dimineață, e posibil să dormi într-o poziție greșită, care pune presiune crescută pe coloana vertebrală, aplatizând curbura naturală a acesteia din zona lombară, potrivit doc.ro.

Dormitul pe burtă este în mod deosebit dăunător coloanei vertebrale, cauzând adesea dureri. Recomandarea noastră este ca, dacă dormi pe burtă, să dai perna la o parte de sub cap și să dormi direct pe saltea, pentru ca gâtul, capul și coloana să aibă o aliniere mai bună.

În rest, pentru a evita durerea lombară, încearcă să dormi fie pe spate, fie pe o parte și cu o pernă între genunchi. Dacă, totuși, pe burtă te simți cel mai bine, încearcă ori să dormi fără pernă, cum spuneam mai sus, ori pune-ți încă o pernă în zona pelviană, pentru susținerea zonei abdominale și reducerea presiunii de pe zona lombară.

CITEȘTE ȘI: Torticolis sau gâtul înțepenit: Cum scapi de durere

Salteaua nepotrivită

O durere lombară poate apărea și din cauza unei saltele care nu oferă suficientă susținere coloanei vertebrale. Achiziționează-ți o saltea fermă și confortabilă, care să mențină structurile coloanei vertebrale peste noapte. Indiferent de calitatea saltelei, aceasta ar trebui schimbată cam o dată la 9-10 ani.

Sarcina

În timpul sarcinii, femeia se poate confrunta cu dureri de spate dimineața. Ceea ce poate nu știai este că durerile lombare pot apărea încă din primele 2 luni de sarcină, nu este obligatoriu ca abdomenul mărit să fie cauza durerilor de spate, ci pur și simplu transformările complexe prin care trece corpul gravidei în această perioadă.

Dezvoltarea sarcinii mărește presiunea pusă pe musculatura din zona lombară, iar lipsa mișcării din timpul somnului poate accentua durerea resimțită în cursul dimineții. Pentru un somn mai confortabil, femeia însărcinată își poate lua o pernă specială (se găsește chiar sub denumirea de „pernă de gravidă”).

Boală degenerativă a discului intervertebral

Pe cât de complicat sună denumirea acestei afecțiuni, pe atât de comună este. Boala degenerativă a discului poate apărea fără să fie declanșată de un anumit factor, aceasta fiind rezultatul îmbătrânirii și uzării structurilor din zona lombară. Această boală apare atunci când discurile intervertebrale încep să se degradeze, cauzând durere și disconfort, resimțite mai ales dimineață.

Cum combați durerile de spate apărute dimineața?

Dacă durerea lombară matinală îți strică dispoziția, încearcă o serie de măsuri care ți-ar putea fi de folos:

Execută câteva întinderi dimineața

O modalitate de a învinge durerile de spate este să îți faci un obicei din a te întinde chiar înainte de a te ridica din pat. În timp ce stai pe spate, întinde brațele deasupra capului cât de mult poți și, de asemenea, întinde bine și picioarele. Apoi, adu genunchii la piept și ține-i bine cu mâinile câteva secunde, în timp ce te legeni ușor dintr-o parte în alta.

După ce îți pui picioarele pe podea, ușor depărtate, cam cât lățimea umerilor, rămâi încă puțin așezat pe pat. Întinde din nou brațele deasupra capului, apoi lateral și abia apoi ridică-te complet.

Fii activ de-a lungul zilei

Începând de la exercițiile învățate la kinetoterapie, și până la yoga, pilates, aerobic și gimnastică, orice fel de mișcare fizică practicată cu moderație va ușura durerile lombare resimțite. Sportul practicat în mod regulat nu numai că fortifică musculatura spatelui, care va oferi o susținere mai bună coloanei, ci totodată sporește și mobilitatea coloanei vertebrale.

Un exercițiu bun care lucrează aproape întregul corp este scândura (plank). Pe măsură ce abdomenul devine mai puternic, vei resimți mai puțină tensiune în zona spatelui. A sta în poziția scândură poate, de asemenea, atenua durerile minore de spate, în special cele din partea de jos.

Pentru a face o scândură, întinde-te pe podea cu fața în jos, apoi ridică-te ușor sprijinindu-te pe antebrațe și coate și pe vârfurile degetelor de la picioare. Pe măsură ce te ridici de pe podea, împinge-te în partea superioară a spatelui și ține bărbia aproape de gât.

Menține poziția până la 30 de secunde, încordând abdomenul și contractând fesierii și coapsele. După 30 de secunde, lasă-te din nou la podea. E posibil ca prima dată să nu reușești să stai 30 de secunde, dar performanța se îmbunătățește dacă repeți mișcarea în fiecare zi și, în timp, vei putea sta chiar mai mult de 30 de secunde.

Poți încerca, de asemenea, genuflexiunile. Pentru a le executa corect, stai în picioare cu vârfurile îndreptate înainte și apoi îndoaie genunchii, cu șezutul îndreptat spre înapoi, ca și cum ai încerca să te așezi pe un scaun. Ține genunchii îndoiți la 90 de grade și asigură-te că nu sunt poziționați mai în față decât degetele de la picioare. În cazul femeilor care fac genuflexiuni, vârfurile ar trebui îndreptate nu înainte, ci ușor spre exterior.

Combate stresul și anxietatea

Stresul, anxietatea și alte tulburări care te fac să stai încordat fără să-ți dai seama îți tensionează și zona lombară. Învață să combați stresul prin meditație, exerciții de respirație, yoga, plimbări în natură, conversații semnificative cu persoanele dragi, consiliere cognitiv-comportamentală sau orice altă tehnică te gândești că ți-ar putea fi de ajutor.

Renunță la activitățile care îți suprasolicită spatele

Activitățile care măresc presiunea pe zona lombară pot cauza dureri atât a doua zi dimineață, cât și imediat după mișcarea greșită. Nu mai ridica greutăți și renunță la activitățile precum săniușul sau mersul pe bicicletă dacă ești într-o criză de dureri lombare și protejează-ți cât mai mult spatele până îți revii.

Dacă ai dureri lombare matinale greu de suportat sau recurente, sfatul nostru este să mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic. După ce afli care este cauza durerilor tale, îți va fi mai ușor să le tratezi, la sfatul medicului, dar și să le previi. Medicul generalist, dar și cel ortoped, vor ști ce analize și teste să îți recomande pentru depistarea afecțiunii de care suferi.

CITEȘTE ȘI: Planta care funcționează ca un medicament: Combate durerea de spate și inflamațiile

Apelează la un masaj

Masează-ți seara, la culcare, zona lombară folosind un unguent antiinflamator și apoi monitorizează-ți starea a doua zi de dimineață. Dacă observi o ușurare a durerii, înseamnă că ai de-a face cu un proces inflamator. Uleiul esențial de turmeric sau cel de mentă pot fi utile pentru scăderea inflamației, dar ai grijă să nu le pui direct pe piele, ci diluează-le mai întâi într-un ulei bază sau purtător, cum ar fi cele de măsline, de cocos sau de jojoba (cam două-trei picături de ulei esențial se diluează într-o linguriță de ulei-bază).

Ia un medicament antiinflamator

Dacă durerile lombare sunt severe, ia un antiinflamator precum ibuprofenul, dar nu îți face un obicei din a lua astfel de medicamente zilnic, ci doar până reușești să ajungi la un medic care să te consulte, să îți pună un diagnostic și să îți indice un tratament adecvat.

În concluzie, durerile de spate apărute dimineața sunt obișnuite, des întâlnite și, în principiu, pot fi combătute cu remedii simple de stil de viață. Dacă, însă, te confrunți cu dureri lombare severe și care nu reacționează la exerciții și alte remedii, recomandarea noastră este să mergi la un consult medical.

Comentarii: