Indicatorul din sânge, care împiedică colesterolul să scadă, atunci când valorile lui sunt mari. Colesterolul nu se depune pe pereții netezi și sănătoși ai vaselor de sânge. Plăcile și cheagurile de sânge se lipesc de țesutul erodat și liber. Și ceea ce face ca țesutul să fie astfel este un aminoacid toxic.
Acesta este absolut necesar pentru noi în cantități normale, dar este extrem de periculos atunci când este prezent în cantități mari în corpul nostru, relatează medicul rus Dr. Zuhra Pavlova.
Aminoacidul care împiedică scăderea colesterolului
„În cazul plăcilor și cheagurilor de sânge, dacă acest indicator este ridicat în sânge, este inutil să lupți împotriva colesterolului și trombozei”, spune Dr. Pavlova.
CITEȘTE ȘI: Cum este inflențat colesterolul atunci când postim
Expertul adaugă că un test de sânge pentru homocisteină este extrem de important pentru toată lumea. Homocisteina asigură elasticitatea vaselor de sânge, dar de îndată ce se acumulează cantități mari din aceasta, începe să afecteze negativ vasele de sânge și, în același timp, crește coagularea sângelui.
„Homocisteina ridicată crește de 15 ori tromboza combinată a venelor și arterelor – aceasta este o cifră colosală”, adaugă expertul. Depășirea normei sale amenință, de asemenea, cu ateroscleroză, boli coronariene, osteoporoză și Alzheimer.
Acest indicator crește de obicei odată cu vârsta, deoarece rinichii nu fac față bine funcției lor de filtrare.
„Dar situația nu este fără speranță. Nivelul homocisteinei este ușor de scăzut. Pentru a face acest lucru, organismul trebuie să primească vitamine care o neutralizează – acid folic, B6 și B12. Multe dintre acestea sunt conținute în spanac, broccoli, ficat, pește gras și alte alimente”, spune medicul.
Reducerea consumului de cafea
În plus, Dr. Pavlova recomandă reducerea consumului de cafea – mai mult de 5 cești pe zi spală vitaminele B, limitați-vă la 1-3 cești de cafea pe zi, uneori înlocuind-o cu o ceașcă de ceai verde.
„Contrar credinței populare, medicii consideră că nu colesterolul ridicat, ci homocisteina ridicată, este principalul vinovat pentru ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. La pacienții care au suferit un infarct miocardic, concentrațiile de homocisteină sunt mai mari decât la cei care l-au evitat, iar concentrația acesteia crește cu fiecare infarct”, a adăugat specialistul.
Homocisteina este un produs intermediar al metabolismului aminoacizilor proteinogeni metionină și cisteină. Ea nu intră în organism odată cu alimentele, ci se formează din metionină în timpul reacțiilor necesare funcționării normale a organismului nostru.
Homocisteina rezultată poate fi transformată înapoi în metionină sau într-un alt aminoacid important, cisteina. Aceste reacții au loc datorită enzimelor care necesită vitaminele B6, B12 și acid folic pentru buna lor funcționare.
Astfel, metionina, homocisteina, cisteina, anumite enzime, precum și vitaminele B6, B12 și acidul folic sunt toate implicate în același proces. Modificările în funcționarea acestor componente pot duce la o creștere a homocisteinei.
Când cresc nivelurile de homocisteină?
Hiperhomocisteinemia este un nivel ridicat de homocisteină în sânge: peste 15 µmol/l. Cel mai adesea apare din cauza:
Descompunerea enzimatică
Nivelul homocisteinei crește deoarece enzimele nu o pot transforma în alți aminoacizi. Astfel de tulburări sunt rare, dar pot duce la complicații grave. De exemplu, un defect al enzimei cistationină beta sinteză duce la modificări ale cristalinului, probleme de inteligență și dezvoltarea precoce a aterosclerozei.
Lipsa de vitamine
Dacă organismul nu are suficiente vitamine B6, B9 și B12, atunci chiar și enzimele cu activitate normală nu vor putea funcționa corect. Cauza deficitului de vitamine poate fi probleme cu funcția intestinală, alcoolism, boli hepatice și aportul insuficient de vitamine din alimente.
CITEȘTE ȘI: Condimentul medicament: Îți ia durerea de articulații și scade colesterolul
Disfuncție renală
Mecanismul exact este necunoscut, dar poate fi legat de excreția deficitară a homocisteinei.
„Se crede că consumul frecvent de cafea crește nivelul homocisteinei. Cu toate acestea, studiile nu oferă un rezultat clar. Oamenii de știință din São Paulo au constatat că persoanele care consumă 1-3 cești de cafea filtrată pe zi au niveluri mai scăzute de homocisteină decât cele care beau mai puțin de o ceașcă. Ei sugerează că acidul cafeic poate reduce numărul de molecule care deteriorează stratul interior al peretelui vascular”, spune medicul, potrivit actualno.com.
Un alt studiu a arătat că persoanele care consumau în medie 4 cești de cafea pe zi aveau niveluri mai scăzute de homocisteină după oprirea cafelei timp de trei săptămâni.
Comentarii: